29 Μαρ 2012

Δημοσιεύθηκε η «κυτταρική εγκυκλοπαίδεια του καρκίνου»


Καρκινικό κύτταρο του παγκρέατος στο μικροσκόπιο
Διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε τον πρώτο «τόμο» ενός συγγράμματος που αφορά τις νεώτερες γνώσεις για την αντίδραση των καρκινικών κυττάρων στα υπάρχοντα φάρμακα – μία καταγραφή η οποία πιστεύεται θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο θεραπείας της νόσου.
Η «εγκυκλοπαίδεια» αυτή, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», συνετάγη από επιστήμονες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την εξατομικευμένη Ιατρική, κατά την οποία τα αντινεοπλασματικά φάρμακα.....
(σ.σ. η επιστημονικά ονομασία των αντικαρκινικών φαρμάκων) θα προσαρμόζονται στο γενετικό προφίλ του όγκου κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Η καλλιέργεια ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην αντικαρκινική έρευνα. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές κυτταρικές σειρές, οι οποίες επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν την πιθανή δράση των υπαρχόντων και των νέων φαρμάκων στο ανθρώπινο σώμα.
Οι επιστήμονες από το Wellcome Trust Sanger Institute κοντά στο Κέιμπριτζ και άλλα ερευνητικά κέντρα του πλανήτη, έδωσαν στη δημοσιότητα δύο εργασίες, οι οποίες αφορούν εκατοντάδες από τις υπάρχουσες κυτταρικές σειρές.
Η πρώτη εργασία υπογράφεται από τους βρετανούς επιστήμονες και συναδέλφους τους σε Γαλλία, Ελβετία και ΗΠΑ. Σε αυτήν, εξετάστηκαν οι αντιδράσεις 600 κυτταρικών σειρών σε 130 διαφορετικά φάρμακα και καταγράφηκε η ευαισθησία σε επίπεδο γονιδίων κάθε μίας εξ αυτών σε κάθε ένα από αυτά.
Η καταγραφή αυτή έχει ήδη παράξει καρπούς, όπως την ανακάλυψη ότι ένας σπάνιος παιδικός καρκίνος των οστών (λέγεται σάρκωμα Ewing) είναι ευαίσθητος σε ορισμένα φάρμακα.
Εξατομικευμένη Ιατρική
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της εκθέσεως δρ Μάθιου Γκάρνετ, από το Sanger Institute, η όλη έρευνα είναι η πρώτη απόπειρα να συσχετιστούν οι αντιδράσεις των κυττάρων στα φάρμακα με συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες.
«Ουσιαστικά ενώσαμε δύο πολύ μεγάλα και πολύ ισχυρά σετ επιστημονικών στοιχείων, αναζητώντας τις κυτταρικές σειρές που είναι πιο ευαίσθητες σε κάθε φάρμακο, αλλά και την αιτία αυτής της ευαισθησίας», είπε.
«Είναι η μεγαλύτερη έρευνα του είδους που έχει διεξαχθεί έως σήμερα. Χρειαζόμαστε αυτού του είδους τις μεγάλες έρευνες για να εντοπίσουμε τις μικρές υποκατηγορίες κυττάρων που είναι πιο ευαίσθητες στα φάρμακα».
«Η καταγραφή μας αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την εξατομικευμένη Ιατρική στον καρκίνο», δήλωσε από την πλευρά του ο δρ Λίβαϊ Γκάραγουεϊ, από το Broad Institute του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ, στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην δεύτερη εργασία.
Σε αυτήν καταγράφονται οι αντιδράσεις σχεδόν 500 κυτταρικών σειρών σε 24 φάρμακα.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε καλύτερα ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο, χρησιμοποιώντας τις γενετικές πληροφορίες για κάθε όγκο – γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου», τόνισε ο δρ Γκάραγουεϊ.
Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι νέες πληροφορίες για να προσαρμοσθούν καταλλήλως οι θεραπείες σε κάθε ασθενή.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με καταγραφή του γενετικού «αποτυπώματος» του όγκου τους και αναζήτηση στην «εγκυκλοπαίδεια» των φαρμάκων στα οποία είναι πιο ευαίσθητος.
Τα νέα στοιχεία θα επιταχύνουν επίσης σημαντικά την έρευνα για νέα αντινεοπλασματικά φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Φάρμακα προσαρμοσμένα στο γενετικό προφίλ
Στους ασθενείς χορηγούνται ήδη φάρμακα με βάση γενετικές ιδιαιτερότητες των καρκίνων τους. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:
* Ένα νέο φάρμακο που λέγεται βεμουραφενίμπη χαρίζει ελπίδες σε ασθενείς με μελάνωμα το οποίο διαθέτει συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά.
* Το φάρμακο ερλοτινίμπη βοηθεί τους πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα που φέρουν έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα. Αντίστοιχα, το νέο φάρμακο κριζοτινίμπη βοηθεί όσους έχουν όγκους στον πνεύμονα θετικούς στο γονίδιο ALK.
* Το φάρμακο τραστουζουμάμπη χορηγείται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, των οποίων οι όγκοι είναι θετικοί στο γονίδιο HER2.
* Το φάρμακο ιματινίμπη εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου στα λευκά αιμοσφαίρια των πασχόντων από χρόνια μυελοειδή λευχαιμία, που φέρουν μια συγκεκριμένη γενετική μεταλλαγή.
Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : ygeia.tanea.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...