19 Δεκ 2011

Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό

Ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση νομικών και φυσικών προσώπων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Αλλάζει άρδην το φορολογικό σύστημα από τον Ιανουάριο του 2012, όταν και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η....
δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Από τις αλλαγές που θα προβλέπονται στο τελικό κείμενο, το οποίο θα μπει αυτές τις ημέρες στο μικροσκόπιο της τρόικας, αναμένεται να πληγούν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και όσοι ασχολούνται με χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ ισχυρό πλήγμα θα δεχθεί και η αγορά στα νησιά της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχέδιο, όπως έχουν καταρτιστεί τους τελευταίους μήνες κατά τις πολύωρες διαδοχικές συνεδριάσεις του οικονομικού επιτελείου, είναι οι εξής:

- Επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, καθώς και απόδοση των έμμεσων φόρων των επαγγελματιών κάθε μήνα (από κάθε τρίμηνο που ισχύει σήμερα).

- Φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά την φορολόγηση των τόκων των καταθέσεωνμε την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα.

- Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, με παράλληλη κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων που ισχύουν σε νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους.

- Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από την ακίνητη περιουσία, με τον συντελεστή να κυμαίνεται από 10% έως 20%.

- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, με στόχο να φτάσουν τα επίπεδα των αγοραίν τιμών.

- Κατάργηση των διάταξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

- Καθιέρωση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες», το οποίο θα προσδιορίζεται στο εξής με βάση το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου (κινητής και ακίνητης), καθώς και με τον υπολογισμό κριτηρίων, όπως κατανάλωση, καταθέσεις κ.α.

Πηγή : forologikanea 
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...