18 Δεκ 2011

Έντονες αντιδράσεις για άρση καμποτάζ και θαλάσσιο τουρισμό

Αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί το πολυνομοσχέδιο για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού που αναφέρεται στο δικαίωμα πλοίων, με ξένη σημαία, να πραγματοποιούν περιηγητικά ταξίδια με αφετηρία ελληνικό λιμάνι....

«Έκτρωμα» χαρακτηρίζουν το πολυνομοσχέδιο οι ναυτεργάτες. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) Στέφενσων (κατώτερα πληρώματα) ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι) ΠΕΝΗΗΕΝ (ηλεκτρολόγοι) ΠΕΣ/ΝΑΤ (συνταξιούχοι) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, υποστηρίζουν ότι με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η πλήρης άρση του καμποτάζ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε σκάφη αναψυχής, ημερόπλοια, τουριστικά και στην ακτοπλοΐα, καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανατρέπεται ο καθορισμός των οργανικών συνθέσεων, των δρομολογίων της 10μηνης επάνδρωσης από 1-1-2012, ενώ εντάσσεται το ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας.
«Σε καμία παράγραφο του πολυνομοσχεδίου δεν γίνεται καμία αναφορά για τους ναυτεργάτες και τα δικαιώματα τους, είναι ένα πολυνομοσχέδιο που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο, υποβαθμίζοντας και επιβάλλοντας καθεστώς «εργασιακού μεσαίωνα» και διαλύοντας το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο για την κερδοφορία των εφοπλιστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ναυτεργατών.
Να σημειωθεί, ότι η συρρίκνωση της υπό ελληνικής σημαίας ναυτιλίας και οι αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, ήταν οι κύριες αιτίες που το 2011 μειώθηκαν κατά περίπου 15.000 οι θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες, αξιωματικούς και κατώτερα πληρώματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Τακτικού Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμπενά, διευθυντή επιχειρήσεων της εταιρείας Louis Cruises, της μοναδικής εταιρείας που έχει απομείνει στον Ελλαδικό χώρο και διατηρεί την ελληνική σημαία σε δύο κρουαζιερόπλοιά της αλλά έχει και ελληνικά πληρώματα στα υπόλοιπα επτά πλοία της, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας, αλλά και τη ναυτεργασία στα κρουαζιερόπλοια.
«Αυτή τη στιγμή ξένες εταιρείες με μικρότερες οργανικές συνθέσεις και φθηνότερα εργατικά χέρια, ανταγωνίζονται τη δικιά μας εταιρεία η οποία απασχολεί 250 Έλληνες ναυτικούς, πραγματοποιεί τις συντηρήσεις των πλοίων της σε ελληνικά ναυπηγεία ενώ διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Πειραιά με εκατοντάδες εργαζόμενους» υποστηρίζει το στέλεχος της Louis Cruises και αναφέρει πως, ενώ το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε ως αναπτυξιακό, ωστόσο δεν έχει λάβει ρεαλιστικά υπόψη του τον διεθνή ανταγωνισμό.
Παρά το γεγονός, ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα και σε πλοία τρίτων χωρών να πραγματοποιούν περιηγητικούς πλόες σε ελληνικά λιμάνια, αναφέρει ο κ. Κουμπενάς, η υποδομή των λιμανιών, τα ακριβά λιμενικά τέλη, η επιβολή έκτακτης εισφοράς ανά επιβάτη, η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών για την παροχή υπηρεσιών σε ένα κρουαζιερόπλοιο, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η ασφάλεια καθιστούν αποτρεπτική την κρουαζιέρα για πολλές εταιρείες.
«Σκεφτείτε ένα κρουαζιερόπλοιο με 2.000 επιβάτες που θα προσεγγίζει μία φορά την εβδομάδα μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, θα χρειάζεται να καταβάλλει μόνο για έκτακτη εισφορά (3,80 ευρώ ανά επιβάτη), 7.600 ευρώ την εβδομάδα, επισημαίνει το στέλεχος της Louis Cruises.
Ακριβές οι αφίξεις αεροσκαφών στο «Ελ. Βενιζέλος»
Πολλές ξένες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά, ως home porting, σκέφτονται το ακριβό κόστος του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας, οι Αμερικανοί που είναι οι μεγαλύτεροι λάτρεις του συγκεκριμένου προϊόντος προτιμούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που έχει και απευθείας πτήση, ενώ τα εισιτήρια είναι και πιο φθηνά.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί από τουριστικό γραφείο που συνεργάζεται με εταιρεία κρουαζιέρας, αν ένας Αμερικανός ξεκινούσε από το Λος Άντζελες για να έρθει στην Αθήνα μόνο για το αεροπορικό του εισιτήριο θα πλήρωνε περίπου 623 ευρώ ανάλογα την εταιρεία. Για την ίδια διαδρομή Λος Άντζελες - Κωνσταντινούπολη θα έδινε 370,36 ευρώ. Επίσης, ένας επιβάτης από το Σάο Πάολο-Αθήνα θα πλήρωνε 265,72 ευρώ, ενώ Σάο Πάολο-Κωνσταντινούπολη 207,79 ευρώ.
Τι ζητά ο νέος φορέας για την κρουαζιέρα
Η Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, ο νέος φορέας για την κρουαζιέρα, σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έθεσε μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει, όπως τονίζει, να επανεξεταστούν, προκειμένου το προϊόν της κρουαζιέρας να γίνει πιο ελκυστικό για τις ξένες εταιρείες, αλλά και να υπάρξουν κίνητρα ώστε να μη χαθεί καμιά θέση ναυτικού και να υπάρξει περισσότερη απασχόληση.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς κρουαζιέρας, η άρση του καμποτάζ για πλοία τρίτων χωρών δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και αύξηση του home porting για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες που απομακρύνουν πολλές ξένες εταιρείες, οι οποίες επιλέγουν τελικά, λόγω φθηνότερων χρεώσεων αλλά και καλύτερης παροχής λιμενικών υπηρεσιών, τη γειτονική Τουρκία.
Εφοπλιστές: Στο ΝΑΤ οι ξένες σημαίες
Η Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, στην επιστολή της αναφέρει ότι, αν μια ξένη εταιρεία, με σημαία τρίτης χώρας, αποφασίσει να πραγματοποιήσει κρουαζιέρες με αφετηρία ελληνικό λιμάνι και θελήσει να απασχολήσει στα πλοία της Έλληνες ναυτικούς, τότε θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση ασφαλίσεως με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), κάτι που συνεπάγεται, με την καταβολή εγγυητικής επιστολής, ορισμό νόμιμου εκπροσώπου στην Ελλάδα, καθώς και καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών, που στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα δολάριο ανά τόνο gross του κάθε πλοίου.
Επιπλέον, για να υπογραφεί η σύμβαση, το ΝΑΤ χρειάζεται όλα τα έγγραφα που αφορούν το πλοίο, την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τη διαχειρίστρια, αλλά και πλήθος δικαιολογητικών.
Ένα άλλο θέμα το οποίο θέτουν οι περισσότεροι εκπρόσωποι της κρουαζιέρας, αλλά και πολλές ξένες εταιρείες, είναι αυτό της εισφοράς ανά επιβάτη που είναι στα 3,80 ευρώ.
«Φανταστείτε ένα κρουαζιερόπλοιο δυναμικότητας 3.000 επιβατών να υποχρεούται να πληρώνει για κάθε αναχώρηση από τον Πειραιά περίπου 12.000 ευρώ πέραν των άλλων λιμενικών εξόδων», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Μιχάλης Λάμπρου και προσθέτει ότι πουθενά στην Ευρώπη, αλλά και σε ανατολικές χώρες δεν υπάρχει ανάλογη εισφορά.
Η 'Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και Φορέας Ναυτιλίας ζητεί, τέλος, την άμεση αναθεώρηση της τροπολογίας του πρώην υπουργού ΘΥΝΑΛ, Γιάννη Διαμαντίδη, για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών.
Πηγή : kathimerini
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...