16 Οκτ 2015

Ευρωτουρκική συμφωνία για την προσφυγική κρίση

Ευρωτουρκική συμφωνία για την προσφυγική κρίση
Σε αρχική συμφωνία με την Τουρκία έφτασαν οι 28 ηγέτες τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μετά από παζάρι ανταλλαγμάτων........
στην Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να μειωθεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη. Η Σύνοδος Κορυφής είναι η δεύτερη για το προσφυγικό πρόβλημα σε λιγότερο από ένα μήνα καθώς το θέμα έχει μετατραπεί στο υπ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την Τουρκία να είναι η βασική χώρα από την οποία περνάει ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών προς την Ευρώπη- 450.000 πρόσφυγες βρέθηκαν σε κράτη μέλη μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας το τελευταίο έτος- είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε πρέπει να δώσει σημαντικά ανταλλάγματα για να κρατήσουν τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφός της και να μην προωθούνται στην Ευρώπη. «Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μπορούν να ασκήσουν πραγματική πίεση στην Ευρώπη και να πάρουν ανταλλάγματα που για χρόνια ζητoύν από τους Ευρωπαίους ηγέτες», λέει διπλωματική πηγή στην «Κ».

Και τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας και στα οποία συμφώνησαν ως ένα βαθμό οι Ευρωπαίοι ηγέτες χθες μετά τα μεσάνυχτα είναι τρία. Η Τουρκία ζητά πρώτον την απελευθέρωση της διαδικασίας για βίζα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια Τούρκους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το άνοιγμα της διαδικασίας της βίζας δεν έχει γίνει ακόμα καθώς η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αναμενόταν να δοθεί το 2017. Χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν την διαδικασία για το 2016 υπό όρους κυρίως αν η Άγκυρα αρχίσει να δέχεται πίσω μετανάστες που έφυγαν από την Τουρκία αλλά δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Δεύτερον περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περίπου 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Η Άγκυρα ζητάει περίπου 3 δις επιπλέον χρηματοδότηση ποσό που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ( παρά μόνο 500 εκατομμύρια) και τα κράτη μέλη θα πρέπει να τα διαθέσουν από τα ταμεία τους τα υπόλοιπα 2.5 δισ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς την χρηματοδότηση της Τουρκίας ύψους 3 δις καθώς η Άγκυρα έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια περίπου 7 δις για τις ανάγκες των περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

Και τρίτον, την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Οι 28 αποφάσισαν ότι η διαδικασία πρέπει να “ ξανά- ενεργοποιηθεί” ( re- energize) με σκοπό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ενώ αναμενόταν να συζητηθεί το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αυτό δεν έγινε προς ανακούφιση Ελλήνων και Κυπρίων διπλωματών .Ο βασικός φόβος των Κυπρίων ήταν ότι τα ανταλλάγματα που μπορεί να δινόντουσαν στην Τουρκία ως μέσο εξευμενισμού της για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό να μην είναι υπερβολικά και να μην θίξουν χρόνια διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας που χθες εκπροσωπούσε και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη που δεν βρισκόταν στην Σύνοδο, τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την αντίθεση του να συνδεθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με το προσφυγικό πρόβλημα.

Πέρα από το “σχέδιο δράσης” με την Τουρκία χθες οι 28 ηγέτες συμφώνησαν και σε ένα ενισχυμένο σύστημα προστασίας των συνόρων που θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες από την Frontex όπως είναι η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Συγχρόνως τα κράτη μέλη αναμένεται να στείλουν εκατοντάδες προσωπικό στην Frontex και την ΕASO για να ενισχύσουν τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και της Ιταλίας ενώ τέλος συζητήθηκε και η δυνατότητα επανεξέτασης της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Τσίπρας: Οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση Για υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρώπης έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός, μετά το τέλος της Συνόδου: «Αντιμετωπίζουμε ίσως ένα υπαρξιακό πρόβλημα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέσα από την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την συνεργασία και τον διαμερισμό της ευθύνης. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπενθυμίζω ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την αναγκαιότητα συνεργασίας με τη Τουρκία, ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση των χωρών υποδοχής, τονίζοντας ότι σταδιακά θα πρέπει και η Τουρκία να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής και να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες:

«Υπήρξε αναγνώριση της ανάγκης να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και η υλικοτεχνική υποδομή και με χρηματική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ένα θέμα είναι να υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία με τη Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας όπου εκεί πρέπει να υπάρχουν τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από τη πλευρά της Τουρκίας.

Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Βεβαίως όλα αυτά απαιτούν μια ειλικρινή συμφωνία με τη Τουρκία και ευελπιστούμε σε αυτό. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν χωρίς υποχωρήσεις της Ευρώπης σε κρίσιμα θέματα», είπε για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη».

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναλάβει το βάρος της υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια της χαλάρωσης στα δημοσιονομικά τους, εξαιτίας του ανυπολόγιστου κόστους: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι ιδιαίτερη έμφαση έγινε και από εμάς στο τεράστιο κόστος που είναι ανυπολόγιστο, όσο όμως και από πολλούς εταίρους και ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας είναι η τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μετέφερε τις θέσεις του Κοινοβουλίου πως για τις χώρες υποδοχής τις χώρες που παίρνουν το μεγάλο βάρος μιας συλλογικής ευθύνης της διευθέτησης του προσφυγικού προβλήματος. Για αυτές τις χώρες πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, πρέπει να υπάρξει ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν».

Ικανοποίηση Ολάντ για τη συμφωνία Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Τέλος ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα συγκεκριμένο ποσό που θα διατεθεί προς ενίσχυση των Τούρκων και αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Αγκυρα.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...