26 Οκτ 2015

Μαντώ Μαυρογένους - Η Μεγάλη αδικημένη Μορφή του '21 απο την αριστοκρατία του γένους

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο Μαντώ Μαυρογένους της Ειρήνης Νικολάκη-Καλαμάρη.......

"Η δοκιμασμένης αξίας πεζογράφος κυρία Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη επεχείρησε έργο επίπονο. Σε μια εποχή, όπου εντέχνως και υπούλως το 1821 παραμερίζεται, ανέσυρε από την αφάνεια την παραμερισμένη, ήδη οπό τον καιρό του Αγώνα, Μαντώ Μαυρογένους και μας την προσφέρει ως ανάγνωσμα θελκτικό και συνάμα διδακτικό. Διότι κατά τα τελευταία χρόνια το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τρέφεται με πνευματικό σανό.
Τό βιβλίο τῆς κυρίας Εἰρήνης Νικολάκη-Καλαμάρη ἔχει πολλές πρωτοτυπίες. 

Πρῶτον, γράφεται ὑπό μορφή ἡμερολογίου ὄχι ἀπό τήν ἡρωίδα ἀλλά ἀπό τήν παραμάνα της, τήν Περεζιά, πού μεγαλωμένη στή μαυρογενική ἀρχοντιά ἤξερε γράμματα ἀρκετά. Ἔτσι κρατιέται τό ἀναγκαῖο ἀποστασιακό στοιχεῖο. 
Δεύτερον, ἡ ἀφήγηση ξεκινᾶ ab fine (=ἀπό τό τέλος), ἀπό τίς τελευταῖες στιγμές τῆς Μαντῶς, ὅμως ἀπό τό δεύτερο κεφάλαιο ἡ ἀφήγηση ἀκολουθεῖ τή γραμμή τοῦ ab ovo (=ἐκ τοῦ ὠοῦ), δηλαδή ἀπό τήν ἀρχή· ἀπό τά καταγωγικά στοιχεῖα τῆς ἡρωίδας, τά παιδικά καί νεανικά χρόνια της, τά χρόνια τῆς προεπαναστατικῆς καί ἐπαναστατικῆς δράσης, τούς πρώτους τραγικούς ἔρωτες καί κορυφώνεται μέ τόν ἄτυχο ἔρωτα ἀνάμεσα στήν Μαντώ καί στόν Δημήτριο Ὑψηλάντη. Ἦταν ἕνας βαθύς ἔρωτας πού μεταβλήθηκε σέ βαθύτατο μίσος. Ὁ φθόνος καί ἡ συκοφαντία πλήγωσαν βαθιά τήν ἀρχοντοπούλα".(Σαράντος Ι. Καργάκος)

Η Περεζιά, η πιστή παραμάνα της Μαντώς, της «Ηρωίδας της Μυκόνου», απογόνου της ένδοξης οικογένειας των Μαυρογένη, αφηγείται τη συναρπαστική ζωή της κυράς της. Μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στους δρόμους της Ιστορίας και του θρύλου, πλημμυρισμένο με εικόνες και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν. 

Η ωραία Μαντώ, γεννημένη το 1796 και γαλουχημένη με τις αρχές της προόδου και της ελευθερίας, ξεκινά από τη μακρινή Τεργέστη και φτάνει στο νησί της, τη Μύκονο, με το όραμα μιας αναγεννημένης Ελλάδας. Μεγαλόπρεπη και ηγεμονική, προχωράει βαθιά στην περιοχή του οράματός της, οδηγημένη από τη φλογερή αγάπη της για την πατρίδα. Επιλέγει συνειδητά τη θυσία και γίνεται ολοκαύτωμα για τη λευτεριά του έθνους. 

Ο μεγάλος της έρωτας για τον Δημήτριο Υψηλάντη σημαδεύει βαθιά τη ζωή της. Η ίδια απομένει προδομένη, με την πικρή γεύση του κατατρεγμού, μέσα σε μια ανελέητη ερημιά και στέρηση, ενώ η φήμη της ξεπερνά τα σύνορα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. 

Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, ο θρύλος της ηρωίδας, χέρι χέρι με την αλήθεια, δεν έχει διαλυθεί. Παραμένει και ακτινοβολεί πλάι στους μεγάλους θρύλους του ’21. Η Μαντώ Μαυρογένους, φεύγοντας από τη ζωή, μας άφησε κάτι πολύ ακριβό: το πέρασμά της! Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει στο χαρτί μια αξέχαστη ηρωίδα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η Συγγραφέας

Η Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη γεννήθηκε στη Χίο, όπου εξακολουθεί να ζει με την οικογένειά της. Αποφοίτησε από το λύκειο και ασχολείται ποικιλότροπα με τη λογοτεχνία εδώ και χρόνια.
Αυτό είναι το έβδομο βιβλίο της. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Μαθαίνοντας το σ’ αγαπώ αργά κυκλοφόρησε το 2003. Έχει επίσης εκδώσει τα μυθιστορήματα Με χρώμα και αλμύρα (2005), Το σπίτι στον Κάτω Αιγιαλό (2009) και Ο τελευταίος εραστής (2012), και τις ποιητικές συλλογές Ιριδισμοί (2004) και Άνθη λυκίσκου (2007).
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...