29 Οκτ 2015

Σε απεργιακή ετοιμότητα παραμένουν οι φαρμακοποιοί

Κανονικά λειτουργούν τα φαρμακεία
Κανονικά λειτουργούν σήμερα και αύριο τα φαρμακεία της χώρας. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).......
αποφάσισε την αναστολή της απεργίας.

Το Σάββατο θα αποφασίσουν οι φαρμακοποιοί για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, αφού αξιολογηθεί η γενικότερη στάση της κυβέρνησης
Το μέλλον των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί το Σάββατο, σε νέα γενική συνέλευση, στην οποία θα αξιολογηθεί η γενικότερη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Μιλώντας χθες στο «Εθνος», ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτήρισε την αναστολή ως κίνηση καλής θέλησης προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πάντως ότι δεν σημαίνει το τέλος των κινητοποιήσεων. Επιβλήθηκε -είπε- και από την ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, καθώς τις μέρες της απεργίας υπήρξαν ουρές.

Για το θέμα που καίει τον κλάδο, δηλαδή τη δυνατότητα να κατέχουν φαρμακείο και επιχειρηματίες -μη φαρμακοποιοί-υπάρχουν δύο εξελίξεις, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες. Η πρώτη είναι η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Το Συμβούλιο αναβάθμισε το θέμα των φαρμακείων, θεωρώντας το ως ένα από τα τρία εκκρεμή ζητήματα της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, μαζί με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως ανακοινώθηκε, για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ανοικτό αφήνει το θέμα και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΠΦΣ και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλίδες. Στόχος είναι να αποτραπούν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Υποχρεώσεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές. Εκτιμά, ωστόσο, ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των κρίσιμων θεμάτων.

Για το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων υπήρξαν φωνές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με βουλευτές να εκτιμούν πως το μέτρο δεν είναι συμβατό με την ιδεολογία του. Εχουν, επίσης, εκφραστεί εκτιμήσεις ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό προσκρούουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο και πως θα υπάρξουν παράπλευρα προβλήματα, όπως η ανεξέλεγκτη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά από προβλήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ενός απεργιακού αγώνα μακράς διάρκειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...