26 Οκτ 2015

Τράπεζες: Κίνδυνος νέου dilution μετά τις ΑΜΚ!

Καθυστερεί η κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές στο νόμο Χαρδούβελη. Ο κίνδυνος να διενεργηθούν αξιοσημείωτες ΑΜΚ το α' τρίμηνο που θα πρέπει.......
να τις καλύψει το Δημόσιο με κοινές μετοχές. Να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι όροι του παιχνιδιού ζητούν οι τράπεζες.

Ενώπιον του κινδύνου αραίωσης (dilution) της συμμετοχής τους στις τράπεζες πριν καλά – καλά κλείσει ένα τρίμηνο από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, ενδέχεται να βρεθούν οι ιδιώτες επενδυτές αν δεν επιλυθεί άμεσα το θέμα που έχει ανοίξει με τον αναβαλλόμενο φόρο.

Μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με το νέο Μνημόνιο είναι η τροποποίηση του νόμου Χαρδούβελη με τον οποίο το Δημόσιο εγγυάται τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών, μετατρέποντάς τες έτσι σε οριστικές και εκκαθαρισμένες.

Με βάση το νόμο Χαρδούβελη, στην περίπτωση που κάποια τράπεζα εμφανίσει λογιστικές ζημιές σε μια από τις χρήσεις μετά την 1/1/2015 ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε απαίτηση και το Δημόσιο υποχρεούται να πληρώσει αμέσως, καλύπτοντας υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου και λαμβάνοντας κοινές μετοχές. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε η πλήρης αναγνώριση των οριστικών φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών με τη Βασιλεία ΙΙΙ.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα κλείσουν την τρέχουσα χρήση με σημαντικές ζημιές, αν δεν τροποποιηθεί ο νόμος, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει αξιοσημείωτα κεφάλαια στις τράπεζες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου εντός του α' τριμήνου της επόμενης χρονιάς, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα τροποποιήσει το παραπάνω πλαίσιο με στόχο την ελαχιστοποίηση της χρηματοδότησης από το νέο πρόγραμμα και τον περιορισμό της σύνδεσης μεταξύ τραπεζών και κράτους.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναδιατυπώσει κάποιες από τις διατάξεις του νόμου Χαρδούβελη για να επιτύχει βασικά δύο στόχους:
- Να επιτραπεί ο σχηματισμός αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων για ζημιές απομείωσης δανείων ως την 30η Ιουνίου του 2015 και
- να μετατεθεί η έναρξη ισχύος της εγγύησης από το Δημόσιο για πληρωμή τυχόν αναβαλλόμενου φόρου που δεν μπορεί να συμψηφισθεί με κέρδη τρέχουσας χρήσης την 1.1.2016, ένα χρόνο, δηλαδή, αργότερα από αυτό που προβλέπει το υφιστάμενο πλαίσιο.
Παρ' ότι όμως έχει συμφωνηθεί η κατεύθυνση των αλλαγών παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην προώθηση του.

Πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία σημειώνουν ότι το θέμα βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει προεργασία στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και την Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή.

Ο χρόνος που έχει χαθεί είναι ήδη σημαντικός με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των τραπεζών να διατυπώνουν την ανησυχία τους ότι υπάρχει 50% πιθανότητα το πλαίσιο όσον αφορά στην μετάθεση ισχύος της εγγύησης να παραμένει ως έχει, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκαστούν να διενεργήσουν ΑΜΚ υπέρ του Δημοσίου εντός του α' τριμήνου της επόμενης χρονιάς.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι την τρέχουσα χρήση θα εμφανίσουν όλες οι τράπεζες ζημιές και ως εκ τούτου θα ενεργοποιηθεί η εγγύηση του Δημοσίου.

Το θέμα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ως τα μέσα Νοεμβρίου όταν και εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών για την διάθεση νέων μετοχών σε ξένους επενδυτές. «Η αγορά θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα των κανόνων του παιχνιδιού πριν τις 15 Νοεμβρίου» τονίζει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληγεί το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αιωρούμενης απειλής dilution μόλις ένα τρίμηνο μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Χρήστος Κίτσιος
kitsios@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...