29 Οκτ 2015

Τρία τα κλειδιά στο νέο μοντέλο υπολογισμού των αποδοχών

Τρεις βασικές παραμέτρους -ηλικία, συντάξιμες αποδοχές και έτη ασφάλισης- αναμένεται......... να ενσωματώνει το μαθηματικό μοντέλο με το οποίο θα επανυπολογιστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", εκπρόσωποι των δανειστών και υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τα τελικά σενάρια και ποσοτικοποιούν τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση, δεδομένης της συμφωνηθείσας μείωσης που πρέπει να επιτευχθεί στη συνταξιοδοτική δαπάνη και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που βρίσκεται επί θύραις.

Στο τραπέζι βρίσκονται και εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σενάριά αναλογικών μειώσεων στις συντάξεις με βάση τον συντάξιμο μισθό, τα έτη ασφάλισης αλλά και την ηλικία του συνταξιούχου. Με τη λογική αυτή, οι κλιμακωτές περικοπές αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε όσους μπορέσαν και έφυγαν νωρίς με συντάξεις γήρατος (π.χ. πριν από τα 62 ή τα 67 σε ηλικίες όπως 55 ή 58 κλπ) και μικρότερες σε όλους άνοιξαν αργότερα (π.χ στα 60 και μετά) την πόρτα της εξόδου εξαντλώντας τον εργασιακό και ασφαλιστικό τους βίο.

Το σενάριο αυτό «κουμπώνει» με τη λογική της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για του σημερινούς ασφαλισμένους και την αντίστοιχη άνοδο των ορίων ηλικίας που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την έκδοσή διευκρινιστικών εγκυκλίων. Ενώ, δηλαδή, οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να βγουν στη σύνταξη, οι συνταξιούχοι που βγήκαν πρόωρα θα υποστούν, αν εφαρμοστεί το εν λόγω σενάριο, «πέναλτι» που θα εξαρτάται και από τον συντάξιμο μισθό τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σήμερα υπάρχουν 96.000 συνταξιούχοι ηλικίας 51-55 ετών, άλλοι 194.000 σε ηλικία 56 – 60 ετών και 324.000 σε ηλικίες 61- 55 ετών. Το 38% του συνόλου (2,6 εκατομμύρια) είναι μεταξύ 51 έως 70 ετών, ενώ όσοι βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 56 – 65 λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης (1.100 ευρώ κατά μέσον όρο). Ειδικότερα, στις ηλικίες 51 – 65 ανήκει το 23,1% των συνταξιούχων που απορροφά το 28% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Μαζί με την ηλικία στο «μίξερ» του επανυπολογισμού μπαίνει και το ύψος του συντάξιμου μισθού όπως και τα έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις αποδοχές των σημερινών συνταξιούχων. Όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερος για τους χαμηλούς συντάξιμους μισθούς και χαμηλότερος για τους υψηλόμισθους. Αντίστοιχα, όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης με τα οποία αποχώρησε ο συντξαιούχος τόσο υψηλότερος αναμένεται να είναι και ο συντελεστής.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...