30 Οκτ 2015

Άνοιγμα φαρμακείων χωρίς περιορισμούς

Ούτε βήμα πίσω αναφορικά με την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων δεν αναμένεται να κάνει το υπουργείο Υγείας, έχοντας ήδη έτοιμη.....
την υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα να λάβουν άδεια ίδρυσης.

Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναφέρουν μάλιστα πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο για το άνοιγμα της ιδιοκτησίας, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα δοθεί παράταση στην εφαρμογή της απόφασης, η οποία άλλωστε αποτελεί και απαίτηση των δανειστών στο πλαίσιο της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει στις 11:00 έκτακτη συνέντευξη τύπου με αντικείμενο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δίνοντας έτσι τη δική της απάντηση στις δηλώσεις του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και στο ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά παράλληλα και σε άλλα φυσικά πρόσωπα (πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε.), με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη, και δηλώνονται από τον κάτοχο της αδείας στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο εντός εξήντα ημερών, χωρίς κανένα περιορισμό, εκτός από αυτούς που ισχύουν για τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Τι αλλάζει πλέον για τους φαρμακοποιούς: εκτός από το γεγονός πως η άδεια ιδρύσεως δεν θα γίνεται αποκλειστικά σε πτυχιούχους φαρμακοποιούς, ρυθμίσεις υπάρχουν αναφορικά και με τα επιτρεπόμενα ποσοστά συμμετοχής όταν η άδεια χορηγείται σε φυσικό πρόσωπο.

Πιο συγκεκριμένα, τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται θα λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, υπεύθυνος φαρμακοποιός για τη λειτουργία κάθε φαρμακείου. Από την άλλη, τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό, μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με όποια εταιρική μορφή του αστικού δικαίου επιλέξουν οι εταίροι τους, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας. Οι φαρμακοποιοί ζητούσαν το 51% της ιδιοκτησία των φαρμακείων να ανήκει σε αυτούς, απαίτηση όμως που τελικά δεν έγινε δεκτή.

Επιπλέον, δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. Όπως περιγράφεται επίσης στην υπουργική απόφαση, κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα φαρμακείο, ενώ για φέτος επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι πέντε αδειών. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020.

Τι απαντούν οι φαρμακοποιοί
Μπορεί χθες και σήμερα να προχώρησαν σε αναστολή της απεργίας που ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ωστόσο υπήρξαν πληροφορίες στους κόλπους των φαρμακοποιών πως επίκειται "αλλαγή της κυβερνητικής γραμμής” και πιθανή χρονολογική και θεσμική μετάθεση της απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων με νόμο του Κράτους. Όμως οι λεπτομέρειες της απόφασης δημιούργησαν νέο σκηνικό... πολέμου.

Η ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά τη δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης που απελευθερώνει το ιδιοκτησιακό, έχει εξαγγείλει νέα γενική συνέλευση για αύριο, στην οποία είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουν για νέες κινητοποιήσεις.

Έντονη ήταν και η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος έκανε λόγο για επερχόμενη "μετάλλαξη του φαρμακοποιού σε "αυτοφωράκια" και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες. Το προσχηματικό και για το θεαθήναι 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του φαρμακοποιού, ουσιαστικά τον καθιστά υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ΄ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου”.

Όπως δηλώνουν τέλος, σε περίπτωση που η υπουργική απόφαση εφαρμοστεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν άμεσα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...