30 Οκτ 2015

Εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων - Οι νέοι φόροι θα ενισχύσουν μόνο τη φοροδιαφυγή

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι......οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους και μοιραία η επιβολή νέων φόρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

Στην τριμηνιαία έκθεση των οικονομολόγων της Βουλής τονίζεται ότι «εξαντλείται πλέον η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών πολιτών, ενώ οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως νέοι φόροι μπορεί να ενισχύσουν τη φοροδιαφυγή».

Μάλιστα τονίζεται πως «η συνεχής αύξηση φόρων, ιδίως μέσα σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Ενισχύει την ύφεση και ακυρώνει πολλά επενδυτικά σχέδια», ενώ προβλέπεται ότι «η απότομη άνοδος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων είναι κακός οιωνός για το επόμενο διάστημα, καθώς οι υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται».

Οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία».

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα.

Η αβεβαιότητα αυτή τροφοδοτείται, κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού, από τη «συνεχή αναζήτηση ισοδυνάμων για να γίνουν τροποποιήσεις (που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν νόημα, αλλά τροφοδοτούν την αβεβαιότητα), τις ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ), τους ανασχεδιασμούς στο ασφαλιστικό κ.ά.».

Αυτά, όμως, δεν είναι η μοναδική πηγή τροφοδότησης της αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου, «την αβεβαιότητα τροφοδοτεί και η αρνητική στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης σε σχεδόν κάθε μέτρο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου».

Και αυτό, προσθέτει, «παρά το γεγονός ότι στήριξε με την ψήφο της στη Βουλή το πλαίσιο της πολιτικής που υποδεικνύεται από το τρίτο μνημόνιο». 
Πηγή:defencenet
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...