31 Οκτ 2015

Στη μέγγενη της αξιολόγησης ανακεφαλαιοποίηση και δόσεις

Καθυστερήσεις και παλινωδίες τέλος, αφού μετά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου το κουαρτέτο έρχεται στην Αθήνα
Σε διπλή πίεση που θα αφορά τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο......
και στη χρηματοδότηση της οικονομίας θα βρεθεί από την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση, αφού αμέσως μετά το Eurorgroup της 9ης Νοεμβρίου ξεκινά επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η ηγεσία των ελεγκτών είναι προγραμματισμένο να έρθει στην Ελλάδα στις 9 Νοεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει την επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος την αμέσως επόμενη μέρα έχοντας ως οδηγό τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στις 9 του μήνα οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου θα ζητήσουν μια συνολική ανασκόπηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης και τις παρατηρήσεις από τα τεχνικά κλιμάκια οι γνωστοί μας πια, Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα πάρουν το αεροπλάνο για την Αθήνα με στόχο να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το επίσημο πρόγραμμα. Η «πρωτοτυπία» της αξιολόγησης αυτής θα είναι ότι η όποια καθυστέρηση ή οι παλινωδίες ή η μερική υλοποίηση μέτρων δεν θα έχει επίπτωση μόνο στη χρηματοδότηση της χώρας, όπως ίσχυε μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τούτο διότι στην αρχή του Μνημονίου ΙΙΙ ο φορέας χρηματοδότησης είναι πλέον ένας: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αν λοιπόν τα προαπαιτούμενα δεν έχουν εκπληρωθεί ή έχουν εκπληρωθεί μερικώς, δεν θα καθυστερήσουν μόνο τα 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση αλλά και τα 10 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί σε ειδικό λογαριασμό ειδικά για τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Σε μια τέτοια εξέλιξη οι συνέπειες δεν σταματούν εδώ. Αν καθυστερήσει η έγκριση της επίσημης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, είναι δεδομένο ότι και οι παλαιοί μέτοχοι και οι ξένοι επενδυτές θα ανακρούσουν πρύμναν αποφεύγοντας να ενταχθούν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες.

Η σημασία μια σύντομης και επιτυχημένης αξιολόγησης έχει και ένα πιο μεσοπρόθεσμο στόχο. Αν ο χρόνος της αξιολόγησης είναι πολύμηνος και παρέλθει το τέλος του έτους, η ανακεφαλαιοποίηση θα μπει σε νέο κίνδυνο. Με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη διάσωση των τραπεζών εκ των έσω (bail in), συμμέτοχοι στην ανάκτηση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις τράπεζες δεν θα είναι μόνο οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bond holders) αλλά και οι καταθέτες, αφού η ευρωπαϊκή δέσμευση περί κουρέματος των καταθέσεων λήγει στο τέλος του χρόνου.
Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε περισσότερα στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (01/11/2015)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...