24 Οκτ 2015

«Άνθρακας» οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Μόνο πέντε εκπρόσωποι εταιριών συνόδευσαν τον Ολάντ στην Αθήνα
Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί σε κάποιο βαθμό να παρείχε πολιτική στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, όμως οικονομικά η επίσκεψή του έμεινε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στις…
μεγάλες προσδοκίες. Αν και είχε διαρρεύσει ότι το Γάλλο πρόεδρο θα συνόδευαν στο ταξίδι του στην Ελλάδα περίπου 40 επιχειρηματίες, τελικά η όλη επιχείρηση «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» εξελίχθηκε σε… φιάσκο ολκής.

Με τον κ. Ολάντ συνταξίδεψαν μόλις πέντε, ενδεικτικό του πόσο έχει χαλάσει το όνομα της χώρας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα μετά τις παλινωδίες της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης και τους 7 καταστροφικούς μήνες της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης που λίγο έλειψε να στείλουν τη χώρα εκτός ευρώ.

Εδωσαν «παρών»
Και όχι μόνο αυτό. Από τους πέντε που βρέθηκαν για το διήμερο στην Αθήνα, μόλις ο ένας είναι πρόεδρος, δηλαδή ανώτατο διοικητικό στέλεχος. Πρόκειται για τον Πάρι Μουράτογλου, ελληνικής καταγωγής, πρόεδρο της ενεργειακής εταιρίας EREN.

Οι υπόλοιποι είναι μεν υψηλόβαθμα στελέχη, όμως είναι διευθυντές τμημάτων! Πρόκειται για τον Πιερ Κοπέ, γενικό εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρίας VINCI, τον Φιλίπ Ντελέρ, πρόεδρο του διεθνούς τμήματος της Alstom, τον Ερίκ Γκεμπαλί, διευθυντή του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της εταιρίας διαχείρισης υδάτων SUEZ Environnement και τον Τομά Μπρετ, αναπληρωτή διευθυντή της BIC.

Οι πέντε εταιρίες που ήρθαν στην Αθήνα είναι σίγουρα κολοσσοί και ήδη έχουν παρουσία στη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον
Το παζλ των ελληνογαλλικών επιχειρηματικών επαφών συνθέτουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, οι κατασκευές (αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια) και η ενέργεια, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, συμμετέχοντας σε επιχειρηματικά σχήματα με ελληνικές επιχειρήσεις.

* Το ενδιαφέρον της Vinci για επενδύσεις στη χώρα μας είναι έντονο και δεδηλωμένο. Η γαλλική εταιρία συμμετέχει ήδη στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πάτρας, αλλά και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ενώ είναι μέτοχος και στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η Vinci ενδιαφέρεται για κάποια τμήματα των ελληνικών αυτοκινητόδρομων που είναι στη λίστα μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων, ενώ διεκδικεί και την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης από κοινού με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

* Στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων όμως έχει μπει και η Alstom, εταιρία σιδηροδρομικών μεταφορών, η οποία διαθέτει και θυγατρική στην Ελλάδα. Η Alstom συμμετέχει σε έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου σε κοινοπραξία με την Ακτωρ, αλλά και στην κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Πειραιά, έργο που καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας της μη καταβολής του ΦΠΑ στους κατασκευαστές. Επιπλέον, συμμετέχει ως υπεργολάβος στην κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέας - Δομοκού, αλλά και στα σιδηροδρομικά έργα στο Θριάσιο. Παράλληλα, έχει δηλώσει το «παρών» και στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση της Ελληνικής Εταιρίας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) σε κοινοπραξία με την DAMCO Energy του ομίλου Κοπελούζου.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Γωγώ Κατσέλη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...