24 Οκτ 2015

Φίλης για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Μπορείτε 7.000 ευρώ αλλά όχι 500;

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να εξυπηρετεί τον δογματισμό που θέλει τα ιδιωτικά σχολεία να είναι καλά και τα δημόσια κακά,......
υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για "στρέβλωση", ενώ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, λέγοντας πως δεν έχει ενημέρωση από την τρόικα.

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο και μίλησε για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Παιδεία. Φυσικά η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην πάει και στο "καυτό" ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για "κοινωνική επιλογή" αναφερόμενος στα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία και διαχώρισε από τα φροντιστήρια της γειτονιάς.

Όσο για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ένα ζήτημα που έχει εγείρει τεράστια πολιτική αντιπαράθεση, τόνισε: "Δεν θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% ή 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε".

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με τις... πενταροδεκάρες κι εκεί φάνηκε να κάνει κάποια... αυτοκριτική, λέγοντας πως αν ήξερε το το επρόκειτο να ακολουθήσει, δεν θα έκανε την συγκεκριμένη δήλωση.

"Ουδείς αναμάρτητος. Είμαι ειλικρινής όμως. Δεν μου αρέσουν οι κομψευόμενες διατυπώσεις αλλά η ουσία" ήταν η απάντησή του, ενώ στην συνέχεια αναρωτήθηκε: "Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 ευρώ το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;".

Η... εικόνα του δημόσιου σχολείου
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ωστόσο όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη μείωση των πόρων για την παιδεία από τον προϋπολογισμό του Κράτους απάντησε: "Δεν γίνεται να εξυπηρετήσουμε έναν δογματισμό, που λέει ότι όλα τα ιδιωτικά είναι καλά και όλα τα δημόσια όχι. Θεωρούμε κακό το δημόσιο και καλό το ιδιωτικό. Είναι λάθος η αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Μακάρι να έχουμε 20.000 παιδιά περισσότερα παιδιά στα δημόσια. Υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση. Να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο".

Φίλης για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: "Δεν θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα"
 
Για να συνεχίσει ο υπουργός Παιδείας: "Δεν είπα να πάρει ο γονιός το παιδί από το ιδιωτικό. Θέλουμε πιο αξιόπιστο και αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο. Τα χρήματα που δίνονται για την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι στρέβλωση. Με αυτόν τον τρόπο, η δωρεάν παιδεία δεν είναι δωρεάν. Η αναβάθμιση του δημοσίου σχολείου, σημαίνει και χρήματα".

Αναφερόμενος στο πως βλέπει ο κόσμος το δημόσιο σχολείο, ο Νίκος Φίλης τόνισε πως "η εικόνα που έχει ο μέσος Έλληνας είναι μίας διαλυμένης παιδείας; Αδικείται η δημόσια εκπαίδευση και αυτός ένας από τους λόγους που στέλνουν τα παιδιά στο ιδιωτικό. Αποτελεί κοινωνική επιλογή το ιδιωτικό σχολείο. Το φροντιστήριο της γειτονιάς είναι διαφορετική περίπτωση".

Τα κενά στα σχολεία
Η συζήτησηε μεταφέρθηκε και στα κενά που παρατηρούνται ακόμη στα δημόσια σχολεία, με τον υπουργό Παιδείας να αποκαλύπτει πως με τροπολογία μεταφέρονται από άλλους τομείς χρήματα, ούτως ώστε να γίνουν 2.000 ακόμα προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων.

"Κάθε χρόνο την τελευταία επταετία, υπάρχουν προβλήματα. Στις 12 Σεπτεμβρίου πρέπει όλοι οι δάσκαλοι να είναι στα πόστα τους. Να μας εγκαλέσετε γι' αυτό, θα το δεχτώ. Πρέπει να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις. Θα υπάρξει δραστικότατη μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών. Σήμερα είναι 4.000 είναι αποσπασμένοι, ενώ 25.000 πήραν σύνταξη την τελευταία πενταετία. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Είναι στόχος του υπουργείου να ξέρουμε 31 Μαΐου ποια είναι τα κενά. Θα κριθούμε, δεν υπόσχομαι να χτίσω γεφύρια. Υπάρχει θέμα ορισμού τι σημαίνει κενό. Θα γίνουν 2.000 προσλήψεις ακόμη. Μεταφέρουμε από αλλού πόρους με τροπολογία", τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...