2 Οκτ 2015

"Ψαλίδι" στις 100 δόσεις με βάση το καταθεσιολόγιο

Πιάνει δουλειά το καταθεσιολόγιο για να υλοποιηθεί μια από τις σημαντικότερες προβλέψεις του νέου μνημονίου αναφορικά........
την ανατροπή ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης που θεωρήθηκαν από την τρόικα μονομερείς. Την θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την μείωση του αριθμού των δόσεων από τους φορολογούμενους που είχαν να πληρώσουν αλλά προτίμησαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε προϋποθέσεις και κριτήρια υπαγωγής. Μπορούσε να υπαχθεί σε αυτήν και να ρυθμίσει τις οφειλές του όποιος ήθελε, χωρίς να εξετάζεται αν διαθέτει χρήματα προκειμένου να τις εξοφλήσει.

Για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις εύπορων φορολογούμενων που ρύθμισαν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις και με χαμηλό επιτόκιο, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να εκδώσει απόφαση με την οποία θα θεσπίζονται κριτήρια μείωσης του αριθμού των δόσεων που έχει επιλέξει ή ακόμη και αποβολής του από τη ρύθμιση με την άμεση απαίτηση από την εφορία του συνόλου της φορολογικής οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα γίνει ως εξής: η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα θεσπίσει ένα όριο ρυθμισμένης οφειλής πάνω από το οποίο θα θεσπιστούν τα κριτήρια για την μείωση των δόσεων (π.χ. πάνω από 15.000 ευρώ). Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει στη συνέχεια στην επεξεργασία οικονομικών δεδομένων που γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι το ύψος του εισοδήματος και η αξία της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, εξετάζεται να αξιοποιηθεί και το νέο μητρώο καταθέσεων, τα λεγόμενο καταθεσιολόγιο.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν επιφυλάξεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης μνημονιακής ρύθμισης καθώς θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και έχουν κάνει τον οικονομικό προγραμματισμό τους.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...