26 Μαρ 2013

Κλειστές ως την Πέμπτη οι τράπεζες στην Κύπρο – Ασφυξία στην αγορά από έλλειψη ρευστού

- Καμία τράπεζα δεν θα ανοίξει σήμερα και αύριο στο νησί
- Μένει το όριο αναλήψεων στα 100 ευρώ την ημέρα
- Άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
- Σήμερα η υπογραφή μεταβίβασης των υποκαταστημάτων στην Τράπεζα Πειραιώς
- Τρόμος στην Κύπρο από το ενδεχόμενο διαρροής 10 δισ ευρώ σε μία ημέρα
- Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς οι καταθέτες Με την Λαϊκή να αποτελεί πλέον ........παρελθόν και την τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται όλο το βάρος των χρεών μαζί με το κούρεμα στην Κύπρο ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με το newsit.gr, ένα είναι το δεδομένο. Ο τραπεζικός τομέας, η βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Από τα περίπου 40 των ξένων καταθέσεων κάποιοι υπολογίζουν ότι άμεσα θα φύγουν προς το εξωτερικό τα 10 δισ. το 1/4 δηλαδή.

Έτσι με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ήδη στο καναβάτσο και με το φόβο πλήρους διάλυσης του τραπεζικού τομέα λήφθηκε η απόφαση να μην ανοίξουν οι τράπεζες για ακόμη δύο ημέρες.

Όλα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα αλλά και αύριο.

Αυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει άνοιγμα των υποκαταστημάτων την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και πάλι παραμένει άγνωστο το υπό ποιους όρους θα ανοίξουν τα καταστήματα.

Εάν και πάλι θα υπάρχει όριο αναλήψεων και εάν θα υπάρξει πάγωμα μεταφοράς των τραπεζικών κεφαλαίων.

Και τα δύο ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται υπό τις συνθήκες που υπάρχουν στο νησί δεδομένα.

Ήδη όμως στην Κύπρο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Σταδιακά το όριο αναλήψεων έπεσε από τα 500 στα 260 ευρώ και ύστερα από το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν την έναρξη του eurogroup στα 100 ευρώ.

Τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να κρατήσουν 3 ή ακόμη και έξι μήνες.

Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το όριο αναλήψεων, αλλά και το πλαφόν στις κινήσεις λογαριασμών.

Παρά τις αντιδράσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που διαπιστώνει ασφυξία στην αγορά η απόφαση πάρθηκε υπό την πίεση και την ΕΚΤ ώστε πριν το άνοιγμα των τραπεζών να έχει διασφαλιστεί η ρευστότητα.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή πάντως δεν έχει δοθεί καμία εντολή για το άνοιγμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όριο αναλήψεων δεν υπάρχει, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα

Σε ό,τι έχει να κάνει με την υπογραφή των συμφωνιών για την απόκτηση του δικτύου των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς.

Το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων, τονίζει η ανακοίνωση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...