31 Μαρ 2013

Πώς θα ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο



Την πάγια και έκτακτη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να εξετάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τρόικα και Κυβέρνηση. Η έκτακτη διευκόλυνση αποπληρωμής οφειλών θα αφορά σε χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η πάγια θα αφορά στα μελλοντικά χρέη.........
Σύμφωνα με το newsbomb.gr, η έκτακτη ρύθμιση με ονομάζεται και "ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας" θα προβλέπει έως και 48 δόσεις για την αποπληρωμή οφειλών, ενώ η πάγια ρύθμιση η οποία συνδέεται με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη προβλέπει από 18 έως 36 δόσεις.

Για να μπορεί να υπάγεται στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδείξει την προσωρινή οικονομική του δυσπραγία, ενώ εν συνεχεία για να λαμβάνει το ανώτατο όριο δόσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξόφληση του συνόλου της οφειλής. Πρώτα θα συμφωνείται το ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος που μπορεί ο συγκεκριμένος οφειλέτης να διαθέτει για την εξόφληση της κάθε μηνιαίας δόσης και ύστερα θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων.

Πολίτης που οφείλει στο Δημόσιο 20.000 ευρώ, έχει μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ και συμφωνήσει με τον Έφορο να καταβάλει ποσοστό 20%, τότε το ποσό της μηνιαίας δόσης θα καθορίζεται στα 400 ευρώ (20% επί 2.000 ευρώ= 400 ευρώ).

Στη συνέχεια θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης με διαίρεση του συνολικού χρέους των 20.000 ευρώ δια του ποσού της μηνιαίας δόσης των 400 ευρώ. Από τη διαίρεση αυτή θα προκύπτει ο αριθμός 50, ο οποίος θα στρογγυλοποιείται προς τα κάτω και θα γίνεται 48. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι στις τρεις τελευταίες δόσεις ο οφειλέτης θα καταβάλει περισσότερα από 400 ευρώ.

Σημειώνεται πως ειδικά μετά τα στοιχεία που κατέδειξαν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 κατά 1,3 δισ. ευρώ η Κυβέρνηση θεωρεί πως η ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να τύχει άμεσης εφαρμογής. Οι νέες ρυθμίσεις ενδεχομένως να προωθηθούν στη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...