30 Μαρ 2013

Κοινά τουριστικά πακέτα με προσκεκλημένους tour operators σχεδιάζουν ΗΑΤΤΑ και TURSAB

ΠΙΛΟΤΙΚΑ fam trips σε Ελλάδα και Τουρκία με προσκεκλημένους tour operators από τουριστικές αγορές-στόχους σχεδιάζουν από κοινού ο ελληνικός σύνδεσμος ταξιδιωτικών γραφείων ΗΑΤΤΑ και ο τουρκικός TURSAB αντίστοιχα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΗΑΤΤΑ Γιώργου Τελώνη στην ΕΞΠΡΕΣ, τα ταξίδια γνωριμίας των τουριστικών πρακτόρων με το ελληνοτουρκικό προϊόν θα πραγματοποιηθούν εντός του προσεχούς διμήνου και αφορούν........
την Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το express.gr ,στόχος είναι τα κοινά τουριστικά πακέτα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά επίσημα στην έκθεση World Travel Market του Λονδίνου το 2013, που διοργανώνεται το Νοέμβριο, ώστε οι δύο χώρες να διεκδικήσουν μερίδιο από τις σημαντικές αυτές τουριστικές αγορές. Βασικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η Turkish Αirlines και το παγκόσμιο δίκτυο απευθείας πτήσεων που διαθέτει.

Το πρόγραμμα των "δοκιμαστικών" πακέτων επεξεργάζονται αυτή την περίοδο ΗΑΤΤΑ και TURSAB, με σίγουρες "στάσεις" την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Γνωστό είναι επίσης το ενδιαφέρον της Turkish Airlines για τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό. Πάντως, ο κ. Τελώνης θεωρεί ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Turkish Airlines, Hamdi Topcu, έδωσε το παρών στη γενική συνέλευση του ΗΑΤΤΑ, που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας.
"Είναι η πρώτη φορά που του ζητήθηκε να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση άλλου φορέα και λόγω του ενδιαφέροντος που έχει για τον προορισμό απεδέχθη την πρόσκληση», ανέφερε ο πρόεδρος του τουρκικού τουριστικού συνδέσμου TURSAB, Basaron Ulusoy, κατά την ομιλία του στην Αθήνα. «Δεν είναι ο στόχος μας να "κλέψουμε" μερίδιο από την Ελλάδα, αλλά να μεγεθύνουμε ταυτόχρονα τα τουριστικά μας μερίδια» τόνισε, αναπτύσσοντας τις προοπτικές της τουριστικής συνεργασίας Ελλήνων-Τούρκων.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον» είπε ακόμα, ενώ η παρουσία του κ. Ulusoy επισφραγίστηκε από την υπογραφή του 4ου πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ TURSAB και ΗΑΤΤΑ. Βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία η σύζευξη δυνάμεων είναι η διευκόλυνση της εισόδου των τουριστών, καθώς στην Ελλάδα απαιτείται η έκδοση βίζας, κάτι που δεν ισχύει για την Τουρκία.

«Έχουμε ζητήσει να υπάρξει κοινή βίζα για Ελλάδα και Τουρκία σε τουρίστες τρίτων χωρών» σημειώνει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, ενώ επισημαίνει ότι έχει διαμορφωθεί κοινό μέτωπο των τουριστικών φορέων της Ευρώπης υπέρ της ελαχιστοποίησης των απαιτήσεων της συνθήκης Σένγκεν για την έκδοση βίζας. Να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης για "άνοιγμα" της κινεζικής ή της ιαπωνικής αγοράς, οι αριθμοί αφίξεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το 2012 έφτασαν στην Ελλάδα 8.841 Ιάπωνες και 12.203 Κινέζοι, καταγράφοντας πτώση 12,7% και 23% αντίστοιχα συγκριτικά με το 2011, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. «Είναι αποτρεπτικό για τον Κινέζο τουρίστα, αλλά και το τουριστικό γραφείο που πουλάει το πακέτο προς την Ελλάδα να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Αν έχουμε την υποστήριξη ενός τόσο μεγάλου παίκτη όσο η Turkish Αirlines, τα δεδομένα είναι διαφορετικά». 
Νατάσα Λιαπάκη 
liapaki@express.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...