31 Μαρ 2013

Έρχονται οι τροϊκανοί για τα 8,8 δισ. ευρώ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ... ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Την ερχόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας οι εκπρόσωποι των δανειστών προκειμένου να αρχίσουν επαφές με την κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.
Στην ατζέντα των συναντήσεων θα βρεθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και τα έσοδα...........
Εφόσον, η κυβέρνηση τα «βρει» με την τρόικα στο θέμα των 25.000 απομακρύνσεων που επιτάσσει το Μνημόνιο τότε ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τη μείωση του τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και για το νέο σχέδιο της κοινής ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα και τις εισφορές προς τα Ταμεία.

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο έυκολα για την ελληνική πλευρά αφού για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ εκ των 8,8 δισ. ευρώ απαιτείται νέα αναθεώρηση του μνημονίου. Προηγουμένως η Αθήνα θα πρέπει να «πείσει» την τρόικα ότι έχει πετύχει μια σειρά από στόχους στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των τραπεζών και των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με το newpost.gr, ειδικά στον τομέα των φορολογικών εσόδων τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να δηλώνει αισιόδοξος τονίζοντας πως όλα είναι υπό έλεγχο, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών φανερωνουν νέα «μαύρη» τρύπα στα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ η οποία δημιουργήθηκε μόλις τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει πιθανό η τρόικα να συνεχίσει να θέτει θέμα χρηματοδοτικού κενού για το 2013. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ενεργοποιήσει το σύνολο των μηχανισμών για να μην αποκλίνει η οικονομία από τους στόχους που έχουν τεθεί, γνωρίζοντας ότι η εποπτεία της τρόικας θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Η κύρια πηγή ανησυχίας προέρχεται από τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης, η οποία αναμένεται να μπει σε βαθιά ύφεση.

Δεδομένων των νέων αυτών εξελίξεων με την Κύπρο, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποίησε τις τελευταίες ώρες σειρά συσκέψεων με τον πρωθυπουργό, ούτως ώστε να προετοιμαστεί απέναντι στους τροϊκανούς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, από την μεταρρύθμιση στην δημόσια διοίκηση μέχρι την οριστικοποίηση οικονομικών ζητημάτων όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...