31 Μαρ 2013

Πότε μπορούν να "βάλουν χέρι" σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Η θέση της Κομισιόν
Η νομιμοποίηση της επιβολής εισφοράς επί των καταθέσεων ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η θέση της Κομισιόν, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε εμπιστευτική ενημέρωση στους ευρωπαίους πρεσβευτές στη Μόσχα την 21η Μαρτίου.......

"Δεν αρέσει στην Κομισιόν η ιδέα φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και αρχίζει και σχετική οδηγία με αυτό. Με δεδομένο αυτό είναι ξεκάθαρο σε μας ότι σε περίπτωση εθνικής ανάγκης εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρεοκοπία αποφασίσει να εισάγει μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχει το δικαίωμα να το κάνει περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Το να το παρουσιάζεις αυτό σαν δήμευση είναι έξω από την αναλογία" φέρεται να είπε ο Μπαρόζο στη διάρκεια της αναλυτικής ενημέρωσης προς τους πρέσβεις των 27 στη Μόσχα με την οποία διατηρείτο μια συνεχής επικοινωνία από πλευράς Βρυξελλών.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής(news.gr), υπήρξαν πολλές διμερείς επαφές ενώ ο ίδιος ο Μπαρόζο στο τέλος της συνάντησης Κορυφής Ε.Ε.- Ρωσίας συνομίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν και συζήτησαν οι δυο τους σύντομα το θέμα και συμφώνησαν ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών θα είναι σε επαφή με τον επίτροπο Ρεν. Μετά ο επίτροπος Ρεν πήγε τον Φεβρουάριο για το G20 στην Αγία Πετρούπολη όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Σιλουάνοφ.

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας, ωστόσο η Κομισιόν αναβει το ρπάσινο φως για να μπαίνει έκτακτη εισφορά όποτε το κρίνει μια κυβέρνηση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...