29 Μαρ 2013

Οι αλλεργίες της 'Ανοιξης

Γράφει η Λίλα Μπίμπη-Παιδίατρος, IBCLC, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Τι είναι οι αλλεργίες της 'Ανοιξης
Οι αλλεργίες που συμβαίνουν την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, ταλαιπωρούν συχνά παιδιά και μεγάλους με συμπτώματα αρκετά ενοχλητικά.  Πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες, γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινή ρινίτιδα, καλοκαιρινός κατάρρους.  Οφείλονται .....

στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και τους σπόρους διαφόρων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της δερματικής επαφής.  

Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο.  

Συνήθη φυτά που τις προκαλούν είναι η ελιά, το περδικούλι, το γρασίδι, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, η μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο και πολλά άλλα. 

Συνήθως συμβαίνουν  σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών  κυρίως όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.  

Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν  σε μικρότερες ηλικίες. Αλλά και παιδιά χωρίς ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εαρινής αλλεργίας. 

Υπολογίζεται ότι 10-15% των παιδιών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή εποχιακή αλλεργία.  Παιδιά με άσθμα ή έκζεμα εμφανίζουν και αυτά εξάρσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών.

Τι συμπτώματα έχουν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες
Η ανοιξιάτικη αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: ρινική καταρροή , παροξυσμικά  φταρνίσματα, μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη, κάψιμο στο λαιμό, βήχας, επιπεφυκίτιδα με κοκκινίλα, δάκρυα και  φαγούρα στα μάτια, δερματικό εξάνθημα (κνίδωση).  


Οι εκκρίσεις της μύτης είναι διαφανείς και λεπτόρρευστες.  

Το παιδί έχει την τάση να τρίβει επίμονα την μυτούλα ή και τα μάτια του.  

Διαρκεί αρκετές εβδομάδες και μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, απώλεια της όσφρησης  και  ωτίτιδα με υγρό.

Ποιά είναι η θεραπεία τους
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση από τα  των συμπτώματα.  


Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων δίνονται  αντιισταμινικά, κορτιζόνη και αποσυμφορητικά, συνήθως σε κάποιο συνδιασμό μεταξύ τους, υπό μορφή σιροπιού, σπρέι για τη μύτη, ή κολλυρίου.  

Αν τα συμπτώματα είναι βαριά και επίμονα, υπάρχουν επιπλοκές ή  συνυπάρχει άσθμα ή έκζεμα το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδοαλλεργιολόγο και να κάνει ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος με σκοπό να προσδιοριστεί η ουσία που προκαλεί  την αλεργική αντίδραση (αλλεργιογόνο).

Αφού εντοπιστεί το αλλεργιογόνο, γίνεται μια θεραπεία που περιλαμβάνει  ενέσεις αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.

ΠΡΟΛΗΨΗ = Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εαρινής αλλεργίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στη γύρη.  Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο βέβαια όταν έχεις να κάνεις με παιδιά.  


Την εποχή που κυκλοφορεί η γύρη συγκεκριμένων φυτών στην ατμόσφαιρα πρέπει τα παράθυρα του σπιτιού να είναι κλειστά, τα ρούχα του παιδιού να πλένονται αμέσως μετά το παιχνίδι στον κήπο και το παιδί να αποφεύγει να κυλιέται στα χόρτα.  

Επίσης επιβάλλεται η χρήση ειδικών φίλτρων στα κλιματιστικά και συχνός καθαρισμός τους.

Επιπρόσθετα καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, να μην υπάρχουν μοκέτες και χαλιά στο πάτωμα γιατί μαζεύουν σκόνη και μούχλα, τα οικόσιτα ζώα να πλένονται τακτικά και να μην κυκλοφορούν στα δωμάτια των παιδιών, να μην υπάρχουν σημεία στο σπίτι ποτισμένα με υγρασία. 

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που επιβαρύνουν μία αλλεργία. 
Λίλα Μπίμπη-Παιδίατρος, IBCLC, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...