29 Μαρ 2013

Τριήμερο Εορτασμών στην Μύκονο

Με μεγάλη λαμπρότητα και ευλάβεια συνοδεύτηκε και φέτος η ιερή εικόνα της Παναγίας της Τουρλιανής από το Μοναστήρι της Άνω Μεράς στον Ιερό Ναό της Παναχράντου στη Χώρα της Μυκόνου, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013. Στην ιερά Λιτάνευση της Εικόνας προεξείχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και παραβρέθηκε σύσσωμη η Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία του νησιού αλλά και πλήθος πιστών........
Την θαυματουργό εικόνα υποδέχτηκε στην Πόλη της Μυκόνου ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, ο οποίος κατά την υποδοχή δήλωσε:
“Σεβασμιότατε
Σεβαστοί μας πατέρες,
Κύριοι εκπρόσωποι των Αρχών, υπηρεσιών και φορέων της Μυκόνου,
Κύριοι Σύμβουλοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Με πολύ σεβασμό, ιδιαίτερη ευλάβεια, περίσσια χαρά, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, υποδεχόμαστε σήμερα, στην πόλη της Μυκόνου, την Ιερή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τουρλιανής, και συμμετέχουμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, στο παλαιότατο αυτό έθιμο του νησιού μας, που μας καλεί, την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να «κατεβαίνει» η εικόνα της Παναγίας μας, από το θαυμαστό Μοναστήρι της Άνω Μεράς, στη Χώρα της Μυκόνου και να φιλοξενείται στις Ενορίες μας, προς αγιασμό των πιστών του νησιού μας, για να «ανεβαίνει» πάλι, το Σάββατο του Λαζάρου.
Ένα γεγονός, ένα έθιμο, που πάνω από τρεις αιώνες, δεν σταμάτησε να, τηρείται με ευλάβεια, ούτε και στους πιο δύσκολους καιρούς που πέρασε η πατρίδα μας. Με την αγάπη των Μυκονιατών πέρασε από γενιά σε γενιά και γέμισε τις ψυχές μας με χριστιανική αγάπη και προσήλωση τις παραδόσεις μας. διαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και από την κρίση αξιών και από την αμφισβήτηση θεμελιωδών ιστορικών και παραδοσιακών αρχών του λαού μας, οι Μυκονιάτες είμαστε και σήμερα όλοι εδώ, με οδηγό τον Δεσπότη μας, δείχνοντας τον σεβασμό μας στην Παναγιά μας αλλά και στις παραδόσεις μας.

Το παρόν είναι κρίσιμο και το μέλλον αβέβαιο. Η μόνη λύτρωση είναι η επιστροφή μας προς τον Θεό, η πίστη και η αγάπη προς Αυτόν, η σύνεση και η ειρήνη, η ταπείνωση, και η προσευχή.Σε μια περίοδο βαριάς δοκιμασίας στρεφόμαστε προς την μητέρα του Θεανθρώπου, στην ψυχή του Έθνους μας, σε εκείνη που έζησε τη Σταύρωση του Υιού Της, υπέρ του κόσμου, προσδοκώντας όραμα ζωής και αντλώντας αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι Μυκονιάτες ξέρουμε να σεβόμαστε. Οι Μυκονιάτες δεν λησμονούμε την σπουδαία προσφορά της Εκκλησίας μας για την διαφύλαξη της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με την καθοδήγηση και τις ευλογίες του προσφιλούς Ποιμενάρχη μας Δωρόθεου, προσφέρεται ένα μεγάλο έργο προς την κοινωνία μας.Γι’ αυτό, Πολιτεία και Εκκλησία, συμπορεύονται και αγωνίζονται από κοινού για να στηρίξουν όλους εκείνους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Η υποδοχή αυτού του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως οι Μυκονιάτες κρατάμε άσβεστη στην καρδιά μας τη φλόγα της Παναγιάς. Η Παναγιά η «Τουρλιανή» μεταφέρεται σήμερα για να σταθεί δίπλα στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και να προσφέρει πίστη, ελπίδα, πνευματική ανακούφιση και ψυχική ανάταση.

Το ιερό της εικόνισμα ας γίνει για όλους μας πηγή δύναμης και πηγή του θαύματος της πίστης μας. Εύχομαι λοιπόν, σε όλους μας, ολόθερμα Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη στις οικογένειές μας και με τη βοήθεια της χάρης της, ας αξιωθούμε σε λίγο πάλι να Την συνοδεύσουμε στην Άνω Μερά.
Καλή Σαρακοστή”.
Δείτε Video:
Παράλληλα, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013 ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουσαθανάς -Μέγας, παραβρέθηκε στην λαμπρή εορτή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
 Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, παρισταμένου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σκαγιά, των Αρχών του νησιού αλλά και πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει το Ναό. Ακολούθως, έγινε λιτάνευση των εικόνων στην πόλη της Μυκόνου. 
Δείτε Video:
Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013 εορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα στη Μύκονο η επέτειος της Επανάστασης του 1821. ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας παραβρέθηκε στη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του νησιού και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και παρακολούθησε, παρουσία όλων των αρχών του τόπου την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας που ακολούθησε.
Δείτε Videos:
Κατόπιν, μπροστά από το Δημαρχείο έλαβαν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις με χορούς μαθητών και μαθητριών από τα Σχολεία μας, και ο Δήμαρχος Μυκόνου μετέβη στο Δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε δεξίωση λόγω της λαμπρότητας της ημέρας, παρουσία των αρχών του νησιού αλλά και πλήθους κόσμου.
Παράλληλα την ίδια μέρα, τελέσθηκε δοξολογία και στην Ιερά Μονή Τουρλιανής στην Άνω Μερά, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και ακολούθησε η παρέλαση των Σχολείων της Άνω Μεράς. Μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις με χορούς μπροστά από το Δημοτικό Κατάστημα στην πλατεία της Άνω Μεράς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...