23 Μαρ 2015

Ντίνα Σαμψούνη:«Να γίνουμε μια Γερή Ομάδα Όλοι Μαζί για την Υγεία μας»

Σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, η εφαρμογή των πολιτικών συρρίκνωσης των δημόσιων δομών Υγείας στη νησιωτική χώρα, έχουν ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία τους. Συγκεκριμένα, ο συνεχώς μειωμένος προϋπολογισμός και οι ελλείψεις........
σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία του ΚΥ και υποβαθμίζουν τις ήδη ελλειματικές υπηρεσίες στην Μύκονο.

Στο νησί, λειτουργεί τομέας του ΕΚΑΒ, στον οποίο υπηρετούν 6 άτομα διασώστες. Τόσο το  KY όσο και το ΕΚΑΒ λειτουργούν 365 ημέρες 24 ώρες σε καθεστώς εφημερίας. Για την πλήρη κάλυψη των 24ωρων βαρδιών του ασθενοφόρου 365 ημέρες απαιτούνται 11 άτομα διασωστών. Για την κάλυψη των κενών βαρδιών, παγιωμένη τακτική όπως και σε πολλούς άλλους δήμους, ήταν η παραχώρηση από το δήμο Μυκόνου ενός τουλάχιστον οδηγού. 

Μετά την αιφνιδιαστική και χωρίς προειδοποίηση απόφαση του δήμου να μετακινήσει από το ΚΥ Μυκόνου, τον οδηγό που είχε παραχωρήσει στα προηγούμενα καθήκοντά του στο νεκροταφείο, δημιουργήθηκαν 11 κενές βάρδιες στον μήνα Μάρτιο. Οι κενές βάρδιες  καλύφθηκαν για άλλη μια φορά, εξαντλώντας τα όριά τους από τους διασώστες του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το προσωπικό του Κ.Υ. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ. 

Επιπροσθέτως να τονίσουμε ότι τον Απρίλιο τα κενά των βαρδιών στην 24ωρη λειτουργία του ασθενοφόρου  διαμορφώνονται περίπου σε 40. Το πιθανό ενδεχόμενο της παύσης λειτουργίας του ασθενοφόρου  θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μας και  δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους του νησιού. 

Τέλος εκτός των άλλων, και επειδή βρισκόμαστε ενόψει της περιόδου του Πάσχα καθώς και στην αρχή της τουριστικής περιόδου, θα θίξει και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Μυκόνου, διότι στα πλαίσια του σύγχρονου τουρισμού αποδίδεται  αυξημένη σημασία στην ύπαρξη αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας.


Μέχρι να δοθεί οριστική λύση με την πρόσληψη προσωπικού εποχικού ή μόνιμου στο ΕΚΑΒ ή σε θέσεις οδηγών στο ΚΥ είναι επιτακτική η ανάγκη να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις: 


α)Από την πλευρά του ο δήμος να σταθμίσει το σήμα κινδύνου για την υγεία των κατοίκων του νησιού,να αναλογιστεί το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί   έναντι ενός σχετικά απομονωμένου πληθυσμού για τον οποίο οι συνθήκες περίθαλψης, διακομιδής και ίασης είναι κατά πολύ ευαίσθητες, να ιεραρχήσει την αναγκαιότητα της υπηρεσίας που προσφέρει ένας οδηγός, απαντώντας στο ερώτημα "στο νεκροταφείο ή στο ΚΥ είναι απαραίτητος;" και να επαναφέρει άμεσα τον οδηγό στο ΚΥ για να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ τους επόμενους μήνες


β) Από την πλευρά της κοινωνίας να συστρατευθούμε όλοι οι έχοντες δυνατότητα συλλογικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες διαμονής αλλά και ο καθένας μας από την πλευρά του για την εξεύρεση 4 καταλυμμάτων ώστε να μετακινηθούν εξειδικευμένα πληρώματα ασθενοφόρου από άλλους τομείς του ΕΚΑΒ  στην Μύκονο.

Έχουμε μπροστά μας μια ειδική αποστολή. Είμαστε ΟΛΟΙ δυνητικοί ασθενείς. Σ΄ αυτό το στοίχημα πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε.Σήμερα έχουμε να αναμετρηθούμε με τα μέγιστα, τίποτα λιγότερο δεν είναι αρκετό. Γι' αυτό, ως συλλογικότητα, πρέπει να ενεργήσουμε συνθετικά, υπεύθυνα, συλλογικά και πρωτίστως, γενναιόδωρα. 

Συχνά πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει κάτι ηρωικό και μεγάλο  για να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά δεν είναι οι ηρωικές πράξεις που φέρνουν τις αλλαγές. Οι μεγάλες αλλαγές εμφανίζονται όταν πολλοί άνθρωποι κάνουν μικρά πράγματα, Οταν όλα αυτά τα μικρά πράγματα αθροίζονται τότε έρχεται η αλλαγή.

Ισως  να μήν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα σ'αυτή τη γή. Αλλά σίγουρα μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη
υπευθυνότητα και αγάπη.


Να γίνουμε μια πολύ γερή ομάδα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κοινωνία -δήμος-φορείς σε ένα πολύ δύσκολο τομέα για εμάς, τα παιδιά μας, για την ΥΓΕΙΑ μας.

ΝΤΙΝΑ ΣΑΜΨΟΥΝΗ
Πρόεδρος ΔΕ ΚΥ Μυκόνου
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...