5 Μαρ 2015

Τι μπορεί να πάθεις αν δεν κάνεις σεξ

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας - ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου..........

Η σεξουαλική αποχή τίπροβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Η σεξουαλική αποχή για κάποιο διάστημα δεν προκαλεί οργανικό πρόβλημα. Αυτός που μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Όταν το άτομο επιχειρεί να κάνει έρωτα μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής, ίσως έχει το άγχος και την ανασφάλεια της πρώτης φοράς για το αν θα τα καταφέρει. 
Πολλές φορές η σεξουαλική αποχή στα ενήλικα άτομα είναι αποτέλεσμα μιας προϋπάρχουσας κακής ψυχικής κατάστασης ή προβληματικής δόμησης της προσωπικότητας, που επηρεάζει γενικά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, η αποχή μπορεί να είναι απλά το αποτέλεσμα ανάλογων συγκυριών της ζωής (θάνατος συντρόφου, επαγγελματικές υποχρεώσεις, αρρώστιες κ.λ.π.)

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας σεξουαλικής αποχής στη σεξουαλικότητα της γυναίκας;
Η μακροχρόνια αποχή προκαλεί κυρίως αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις, όπως αυξημένο άγχος, απογοήτευση, καταθλιπτική διάθεση και χαμηλή αυτοεκτίμηση, ιδιαίτερα όταν μια γυναίκα θεωρεί τη σεξουαλική δραστηριότητα σημαντική προϋπόθεση για να αισθάνεται γενικότερα ευχαριστημένη από τη ζωή της. Με άλλα λόγια, το μέγεθος των επιπτώσεων της αποχής έχει σχέση με το πόσο επενδύει ψυχικά μια γυναίκα στη σεξουαλική της δραστηριότητα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας σεξουαλικής αποχής στη σεξουαλικότητα του άντρα;
Η μακροχρόνια αποχή μπορεί να προκαλέσει στον άντρα διαταραχές της εκσπερμάτισης και της στάσης, ή ακόμα και της σεξουαλικής επιθυμίας. Τα προβλήματα αυτά αποκαθίστανται πολλές φορές αυτόματα όταν το άτομο ξαναρχίσει μια ομαλή σεξουαλική δραστηριότητα.

Γίνεται μικρότερος ο κόλπος της γυναίκας μετά από μεγάλη αποχή;
Όχι. 0 κόλπος είναι ένα όργανο με μεγάλη ελαστικότητα και αντοχή. Η μακροχρόνια αποχή μπορεί να προκα-λεί σύσπαση του κόλπου με αποτέλεσμα να δίνεται η ψευδής εντύπωση ότι έχει μικρύνει. Ουσιαστικές αλλαγές συμβαίνουν μόνο μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές οι αλλαγές έχουν αργή εξέλιξη, προκαλούν προοδευτική συρρίκνωση του κόλπου και είναι άσχετες με τη σεξουαλική αποχή.

Απόσπασμα από το σύγγραμμα του Δρ. Παπαθανασίου "501 ερωτήσεις για το σεξ". Ευχαριστούμε το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για την παραχώρηση του υλικού
Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102
Ε-mail: info@sexmedic.gr 
Πηγή: boro.gr
NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...