12 Μαρ 2015

Πείτε Όχι στους Πιεστικούς Ανθρώπους που Απαιτούν τον Χρόνο σας

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Είστε πολυάσχολος; Μάθετε να λέτε όχι σε νέες απαιτήσεις!! Έχετε πολλές υποχρεώσεις και έχετε αγχωθεί πολύ; Με τη σημερινή πραγματικότητα δεν είστε οι μόνοι! Ένας τρόπος για να ελαφρύνετε......
το πρόγραμμά σας είναι να μάθετε να λέτε ‘όχι’ σε νέες δεσμεύσεις.

Εάν λέτε "ναι" αντί "όχι" από τύψεις, από εσωτερική σύγκρουση ή από λάθος αίσθηση ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα, το να μάθετε να λέτε όχι σε νέα αιτήματα, είναι μία από τις μεγαλύτερες χάρες που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και σε αυτούς που σας αγαπούν. Βοηθά στη μείωση του άγχους και σας αφήνει χρόνο για να ασχοληθείτε με αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά.

Απλά πείτε, "Συγγνώμη, δεν μπορώ να το κάνω αυτή τη στιγμή". Χρησιμοποιήστε ένα συμπονετικό αλλά σταθερό τόνο φωνής. Αν σας πιέσουν ρωτώντας το γιατί, απαντήστε ότι δε χωράει στο πρόγραμμά σας και αλλάξτε θέμα.

Οι πιο λογικοί άνθρωποι θα το δεχτούν ως απάντηση, έτσι αν κάποιος συνεχίσει να σας πιέζει, είναι αγενής και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξαναπείτε "Συγγνώμη, αλλά κάτι τέτοιο δε χωράει στο πρόγραμμά μου" και αλλάξτε θέμα ή ακόμα απομακρυνθείτε αν είναι αναγκαίο.

Αν νιώθετε άβολα να είστε ανένδοτος ή να συναναστρέφεστε με πιεστικούς ανθρώπους, μπορείτε να πείτε "Αφήστε με να το σκεφτώ και θα σας ειδοποιήσω". Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να ξαναδείτε το πρόγραμμά σας, όπως και τα συναισθήματά σας σχετικά με το να δεχτείτε να αναλάβετε μια νέα δέσμευση, να αναλύσετε τα κόστη και τα οφέλη, και μετά απαντήστε με ένα "ναι" ή ένα "όχι". Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη τακτική σας βοηθάει να μην πιέζεστε με πολλές υποχρεώσεις, έτσι ώστε να μην αγχώνεστε.

Αν στ’αλήθεια θέλετε να κάνετε αυτό που σας ζητάνε, αλλά δεν έχετε το χρόνο (ή έχετε πρόβλημα να αποδεχτείτε ότι δεν έχετε), μπορείτε να πείτε, "Δεν μπορώ να το κάνω, αλλά μπορώ…" και αναλάβετε μια πιο ήπια δέσμευση που θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε.

Συμβουλές:
Να είστε αποφασισμένος- όχι αμυντικός ή απολογητικός- και ευγενικός. Αυτό δίνει το σινιάλο ότι έχετε κατανόηση, αλλά δεν αλλάζετε γνώμη όταν σας πιέζουν.

Αν αποφασίσετε να πείτε στον άλλο ότι θα τον ειδοποιήσετε, μην είστε πολλά υποσχόμενοι. Αν αφήσετε να εννοηθεί ότι πιθανώς θα πείτε αργότερα "ναι", ο άλλος θα απογοητευτεί περισσότερο με ένα μελλοντικό "όχι".

Αν σας ζητήσουν εξηγήσεις, να θυμάστε ότι δεν το οφείλετε σε κανένα. "Κάτι τέτοιο δε χωράει στο πρόγραμμά μου" είναι απόλυτα αποδεκτό.

Ακόμα και αν κατά κάποιο τρόπο μπορείτε να χωρέσετε στο πρόγραμμά σας μια νέα δέσμευση, αν δεν είναι πιο σημαντική από αυτό που αφήνετε πίσω για να την αναλάβετε (συμπεριλαμβανομένης της ξεκούρασης και περιποίησης του εαυτού σας), πραγματικά δεν έχετε χρόνο στο πρόγραμμά σας.
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...