12 Μαρ 2015

Μήπως ο έρωτας μας κάνει μερικές φορές να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας;

Χρυσούλα Κουτελιέρη - Μαυράκη , ψυχολόγος
Όταν γίνεσαι χαλί να σε πατήσει, όταν παρακαλάς να μην σε αφήσει, όταν για να τον ευχαριστήσεις κάνεις πράγματα που σε εκθέτουν στον εαυτό σου, τότε η αξιοπρέπειά σου έχει......
πάει περίπατο.

Μερικές φορές μπαίνει στη ζωή σου ένας άνθρωπος που σε κάνει να αλλάξεις κοσμοθεωρία. Να πετάξεις στα σύννεφα από ευτυχία και να εθιστείς στη χημεία του. Κι αν κάτι πάει λάθος, αν κάτι δεν κολλήσει, τότε επακολουθεί χάος.

Ξεχνάς τα πάντα, καταπατάς όλες τις αρχές που δομούν την προσωπικότητά σου και το μόνο που σε νοιάζει είναι να συνεχίσει να είναι στη ζωή σου με οποιοδήποτε κόστος. Εθισμένη στη δική του “ουσία”, πονάς χωρίς αυτή και είσαι διατεθιμένη να θυσιάσεις ακόμα και την αξιοπρέπειά σου.

“Η αξιοπρέπεια είναι η αξία που δίνουμε στις αρχές μας, στα πρέπει μας, σε αυτό που αισθανόμαστε ότι έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας” εξηγεί η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Κι εκεί ακριβώς είναι που μπερδεύονται τα πράγματα. Αξιοπρέπεια σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου και δεν τον “υποβαθμίζω”, ενώ για σένα ξαφνικά όλοι οι ορισμοί αλλάζουν και πιστεύεις πως διεκδικώντας πίσω κάποιον ή προσπαθώντας να κάνεις τα πάντα για να τον κρατήσεις κοντά σου, αυτό είναι αξιοπρέπεια, αυτό είναι σεβασμός... γιατί ακολουθείς το πιο μεγάλο “θέλω” σου χωρίς να υπολογίζεις τίποτα.

Δεν είναι έτσι...
Τον θέλεις. Και τον θέλεις τόσο που δεν του λες ποτέ “όχι”. Σαν κακομαθημένο παιδί συνεχίζει να ζητάει πράγματα κι εσύ ξεπερνάς μέχρι και τα ηθικά σου διλήμματα...

“Δεν μπορώ να κάνω πράγματα επειδή μου τα ζητάει ο άλλος αν εγώ θεωρώ ότι με θίγουν ως άτομο. Δεν μπορώ να κάνω τον εαυτό μου χαλάκι να σκουπίσει τα πόδια του ο αγαπημένος μου μόνο και μόνο γιατί τον αγαπάω, αλλά έχω χάσει το σεβασμό στον εαυτό μου και την προσωπικότητά μου, την οποία έχω κάνει ανύπαρκτη” σημειώνει η κ.Μαυράκη.

Έχεις σκύψει το κεφάλι στις επιθυμίες του και έχεις ξεχάσει τις δικές σου. Έχεις τυφλωθεί από τον έρωτα και έχεις παραδοθεί άνευ όρων. Έχεις παραδόσει και τον εαυτό σου τον ίδιο στην κατοχή του. Θεωρείς πως έρωτας είναι να ικανοποιείς κάθε ανάγκη του ή μερικές φορές τρομάζεις μήπως η άρνηση τον ξενερώσει και τον απομακρύνει από κοντά σου.

Μόλις έχεις χάσει την αξιοπρέπειά σου. Μόλις μπήκες στα χωράφια της υπερβολής, ξεπούλησες τις αρχές σου προκειμένου να είσαι με κάποιον που θέλεις να είναι στη ζωή σου.

Λυπάμαι, αλλά η θυσία της προσωπικής αξιοπρέπειας, όμως έχει δείξει η ζωή, τιμωρείται. Κι ο σύντροφος, του οποίου έχεις γίνει χαλί και σε πατάει, θα σε αφήσει κατά πάσα πιθανότητα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

“Δεν γίνεται να κάνεις πράγματα επειδή σου τα ζητά, ούτε θα κάνεις πράγματα που νομίζεις ότι θέλει για να κρατήσεις τη σχέση, αλλά που θα σε κάνουν να αηδιάζεις με τον ίδιο σου τον εαυτό” τονίζει η Χρυσούλα Μαυράκη. Που είναι ο αυτοσεβασμός σου;

“Αν ο καλός σου, για παράδειγμα σε θέλει για να είσαι ερωτική, να κυκλοφορείς με ένα dress code που εσένα δεν σε εκφράζει, δεν θα θυσιάσεις την προσωπική σου αξιοπρέπεια για να αρέσεις στον καλό σου. Θα βρεις μια λύση, αλλά δεν θα γίνεις “φτηνή” για να του αρέσεις. Αυτό θα πει αξιοπρέπεια” συνεχίζει η ψυχολόγος.

Αξιοπρέπεια στη σχέση...
“Όταν είμαστε σε μία σχέση αξιοπρέπεια θεωρείται το να σέβομαι τον εαυτό μου, τον αγαπημένο μου και τη σχέση μου. Πρέπει λοιπόν πριν από όλα να σέβομαι τις δικές μου αρχές”.

“Κρατώ την αξιοπρέπειά μου απέναντι στον σύντροφό μου είναι να σέβομαι και τα θέλω και τα πρέπει εκείνου. Για παράδειγμα, δεν θα ανέβω στο τραπέζι να χορέψω θίγοντας τη δική του αξιοπρέπεια, ακόμη κι αν εμένα η δική μου αξιοπρέπεια το επιτρέπει.
Δηλαδή όταν είμαι αξιοπρεπής σέβομαι τον εαυτό μου, σέβομαι και τον σύντροφό μου και δεν τον εκθέτω σε δύσκολες καταστάσεις, δεν κάνω πράγματα που δεν του αρέσουν, δεν τον βάζω σε δοκιμασία”
εξηγεί η κ.Μαυράκη.
 
Πηγή : tlife.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...