14 Σεπ 2015

Split στα κόκκινα δάνεια στέγης και μικρομεσαίων

Έρχεται μπαράζ ρυθμίσεων από τις τράπεζες για τα προβληματικά στεγαστικά και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, με σπάσιμό τους και πάγωμα του 50% για μια 5ετία. Το σχέδιο έχει την έγκριση των θεσμών. Ποιους αφορά, πώς θα γίνει.........

Έτοιμες είναι οι τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές, Τράπεζα της Ελλάδος και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να αντιμετωπίσουν με μπαράζ επιθετικών ρυθμίσεων τα κόκκινα και προβληματικά δάνεια τόσο στον τομέα της στεγαστικής πίστης όσο και στο κομμάτι των χορηγήσεων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η λύση που έχει αποφασιστεί για τα κόκκινα δάνεια των δύο αυτών κατηγοριών είναι το σπάσιμο (split) του δανείου στη μέση, όπου το 50% θα εξυπηρετείται και το υπόλοιπο 50% θα παγώσει για 5 χρόνια. 

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το σχέδιο έχει λάβει την έγκριση των θεσμών.

Από την παλέτα των λύσεων δεν λείπει και το κούρεμα δανείων, με τη διάφορα όμως ότι θα αφορά στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες δεν διαφαίνεται κανένα ενδεχόμενο αποπληρωμής, εξαιτίας της χρόνιας αδυναμίας του δανειολήπτη να αντεπεξέλθει. Με βάση τις πληροφορίες του Euro2day.gr ,το split αφορά στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας ύψους 8-10 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Πώς θα γίνει
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σχέδιο δεν είναι στα χαρτιά αλλά έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του έτους. Ενισχυτικά στο έργο των τραπεζών δρα η λεπτομερής καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος, που στα μέσα Οκτωβρίου θα παρουσίασει την έκθεση στην οποία θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των επισφαλών δανείων. Την ίδια περίοδο θα δοθεί στη δημοσιότητα και ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται με ακρίβεια, τα βήματα της μεθόδου του split.

Ποιούς όμως θα αφορά η λύση του σπασίματος του δανείου; Πρόκειται για τα στεγαστικά και τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία είναι προβληματικά λόγω καθυστέρησης στην αποπληρωμή, αλλά ο κάτοχός τους είναι οικονομικά βιώσιμος παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα κριτήρια, εφόσον ο δανειολήπτης διαθέτει εισόδημα, το οποίο όμως έχει μειωθεί, τότε οι τράπεζες θα του προτείνουν το σπάσιμο του δανείου στα δύο και τη συνέχιση της αποπληρωμής του μισού, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 έτη.

"Στο χρονικό διάστημα της πενταετίας θα ελέγχεται η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Εφόσον υπάρξει είτε αύξηση του εισοδήματός του είτε άνθηση της επιχείρησης, τότε στην πενταετία θα επανεξεταστεί αν είναι σε θέση να πληρώσει ολόκληρο ή μέρος του 50% που θα έχει έως τότε παγώσει", τονίζει στο Euro2day.gr αρμόδια τραπεζική πηγή και προσθέτει: "Στην περίπτωση που μετά το πέρας της πενταετίας δεν έχουν βελτιωθεί η οικονομική και εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη, τότε θα εξεταστούν άλλες λύσεις και μεταξύ αυτών και το κούρεμα του μισού του δανείου".

Εξυγίανση
Βασική παράμετρος, εκτός της οικονομικής εξέλιξης του δανειολήπτη, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη του 50% του δανείου που θα παγώσει, είναι η πορεία της οικονομίας και κατ' επέκταση η πορεία των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εφόσον υπάρξει ανάκαμψη του κλάδου με πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο βάθος της πενταετίας διαφανεί έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, τότε και οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευελιξία τις ουρές των κόκκινων δανείων, κυρίως στη στεγαστική πίστη.

Ωστόσο, η λύση του split δίνει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τη δυνατότητα της τεχνητής εξυγίανσης των ισολογισμών τους, καθώς το πάγωμα αναμένεται να προσδώσει αέρα στα κεφάλαια που δεσμεύονται για την κάλυψη των επισφαλειών, προσβλέποντας στην τελική αντιμετώπισή τους σε καλύτερες οικονομικά και χρηματοοικονομικά συνθήκες.
Αναστασία Παπαιωάννου
a.papaioannou@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...