21 Σεπ 2015

Ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε λίγο μετά τις 20:00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας......
Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρώην υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο. Μετά την ορκωμοσία ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε στις 18:00 την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Mέγαρο ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «ήταν μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του». Μάλιστα ο πρόεδρος του Σύριζα, στηριζόμενος και στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμενου, για την στήριξη κυβέρνησης, ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Τσίπρα επισήμανε ανάμεσα στα αλλά, με αφορμή το κλίμα των εκλογών πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμη πως «με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε».

Ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον κ Παυλόπουλο «γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα» και επισήμανε ότι λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Βουλής, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο την δύναμη των κομμάτων στην Βουλή, που πρόεκυψε από τις χθεσινές εκλογές.

Ο Πρόεδρος δέχθηκε την κα Κωνσταντοπούλου στις 15:10 το μεσημέρι, για να του ανακοινώσει επισήμως την δύναμη των κόμματων στην νέα Βουλή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος.

Η νέα κυβέρνηση, στην οποία ο βασικός κορμός αναμένεται να παραμείνει εκείνος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ~ΑΝ.ΕΛ. θα ορκιστεί την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν στην Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Συνεχείς συσκέψεις για την οριστικοποίηση του κυβερνητικού σχήματος Από το πρωί της Δευτέρας ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του και το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Πάνο Καμμενο στις 15:00, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, με τον οποίο συζήτησε το κυβερνητικό σχήμα και τη συμμετοχή στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε πως «ξεκινούν οι διαδικασίες πλέον σχηματισμού κυβέρνησης» και ότι «εντός της ημέρας, απ' ό,τι φαίνεται, θα ορκιστεί ο πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αύριο ή την Τετάρτη το πρωί θα ανακοινωθεί και η κυβέρνηση» και προσέθεσε ότι «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

Ανέφερε, ακόμη, πως ελπίζει «οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνικού λαού για εθνική ομοψυχία, σημειώνοντας πως «εμείς (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση, το αποδείξαμε- και ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση αυτή, που είναι κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός».

Για το εάν ο ίδιος θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είπε ότι αυτά τα αποφασίζει και τα ανακοινώνει ο πρωθυπουργός και πως αυτό το προνόμιο δεν θα του το πάρει κανείς. Σε ερώτηση αν θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όπως γράφτηκε, είπε: «Όχι, όχι. Εμείς είχαμε μια άριστη συνεργασία όλον αυτόν τον καιρό και δεν διαπραγματευόμαστε με καρέκλες ή με οφίτσια». «Συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε, «με βάση τη συνεργασία και την αγάπη που είδατε χτες στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ. Είμαστε ένα κίνημα που είμαστε στον χώρο του κέντρου, με ανθρώπους και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο κ. Σουλτς δυστυχώς ακόμα μια φορά κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Ήταν ο συνομιλητής του κ. Βορίδη, πρώην αρχηγού ενός ακροδεξιού κόμματος, του κ. Γεωργιάδη και των υπόλοιπων υπουργών της ΝΔ που προέρχονται από την ακροδεξιά». «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την ακροδεξιά. Και αυτό να το καταλάβει ο κ. Σουλτς, όπως πρέπει να καταλάβει και ότι ο θεσμός τον οποίο εκπροσωπεί τον υποχρεώνει να σέβεται τις αποφάσεις των λαών», συμπλήρωσε.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...