16 Σεπ 2015

Σκληρό "παζάρι" για τα νέα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

Σε σκληρό bras de fer εξελίσσεται το αρχικό "παζάρι" των διεθνών επενδυτών με την ΕΚΤ αναφορικά με το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών........
για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες , η ΕΚΤ επιθυμεί να ξεκινήσει τον πήχη για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα 15 δις. ευρώ για να κινηθεί σε ένα εύρος μέχρι τα 20 δις. ευρώ, "δημιουργώντας" κεφαλαιακές ανάγκες πολύ υψηλότερες των πραγματικών.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εύρος της ανακεφαλαιοποίησης όπως το έχουν συναγάγει από τις επαφές τους σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη οι ξένοι επενδυτές τοποθετείται στα 12 – 17 δις. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που οι υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι κρίνουν υπερβολικό, θεωρώντας οποιοδήποτε ποσό άνω των 10 δις. ευρώ "εχθρικό" ως προς την επένδυσή τους.

Οι ανησυχίες των επενδυτών ότι θα υποστούν μεγάλο dilution εξαιτίας "φουσκωμένων" κεφαλαιακών αναγκών, αναδύουν τον κίνδυνο αποεπένδυσής τους από τις ελληνικές τράπεζες. Ο κίνδυνος αυτός έρχεται σε μία χρονική στιγμή που αφενός η χώρα χρειάζεται τους ξένους επενδυτές, αφετέρου το υποτιμημένο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να προσελκύσει επενδυτές εκμεταλλευόμενο τις αρνητικές προοπτικές των ξένων χρηματιστηριακών αγορών.

Το ύψος και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έχουν σημάνει συναγερμό στους υφιστάμενους επενδυτές, καθώς και σε νέους που θα ήθελαν να μπουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Την προηγούμενη εβδομάδα ο "συναγερμός" εντάθηκε και από την υπό εξέταση προοπτική του book building, την οποία αποκάλυψε το Capital.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από την προηγούμενη εβδομάδα η προοπτική ενός book building αποτελεί νέο "αγκάθι" για τους υφιστάμενους ξένους μετόχους των τραπεζών, οι οποίοι αντιδρούν στην είσοδο νέων επενδυτών αντί να δοθεί στους ίδιους η δυνατότητα να "ρεφάρουν".

Την ένταση που επικρατεί μεταξύ ξένων μετόχων και ΕΚΤ όσο παραμένει ακόμη άγνωστος ο λογαριασμός για τις τράπεζες, φέρνει ανοιχτά πλέον στο προσκήνιο ο μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross. Απηχώντας τις απόψεις των ξένων που έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες, ο μεγαλοεπενδυτής που έχει τοποθετηθεί στη Eurobank μιλά ευθέως για "απόψεις" και όχι πραγματικά γεγονότα που φαίνεται ότι θα διαμορφώσουν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και θα κρίνουν τον βαθμό της απομείωσης (dilution) στην επένδυση της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών επενδυτών.

Προειδοποιεί δε ότι οι επίσημες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ αρνητικές, οδηγώντας σε έξοδο των επενδυτών από την Ελλάδα. "Υπάρχει μια χούφτα διεθνών επενδυτών που είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα. Αν αυτοί οι επενδυτές νιώσουν ότι τους μεταχειρίζονται άδικα από μια απερίσκεπτη βιασύνη για αποφάσεις και σε αυτό το πλαίσιο απομειωθούν άσκοπα, δεν θα επιστρέψουν", είπε στο Bloomberg o δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Έτσι εχόντων των πραγμάτων, οι εποπτικές αρχές βρίσκονται "παγιδευμένες" μεταξύ του να "δημιουργήσουν" υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, οι οποίες όμως να μην προέρχονται εξ ολοκλήρου από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να μην αφήνουν νομικά ακάλυπτους την ΕΚΤ και τον SSM για τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους περί φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών.
Νένα Μαλλιάρα
Πηγή: Capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...