16 Σεπ 2015

Στέλνει 500.000 νέα εκκαθαριστικά η Εφορία

Αμέσως μετά τις εκλογές και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έρχεται «έξτρα» λογαριασμός για επαγγελματίες, αγρότες αλλά και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Πώς διαμορφώνεται ο «λογαριασμός» και πότε πρέπει να εξοφληθεί.........

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω να χτυπήσει την πόρτα 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, ίδιος και απαράλλαχτος σε σχέση με πέρυσι. Ο προγραμματισμός φέρνει την εκκαθάριση τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για περίπου 500.000 αγρότες και επιχειρηματίες οι οποίοι πιάνονται στην τσιμπίδα των αυξημένων προκαταβολών και υπόχρεους σε καταβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν σαφώς βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη έρχεται το νέο ραβασάκι.

Το χρονοδιάγραμμα των νέων εκκαθαρίσεων προσδιορίστηκε σε χθεσινή εξάωρη σύσκεψη ανάμεσα σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓΔΕ.

Μετά τις εκλογές, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα θα αναρτηθούν στο Taxisnet και τα νέα ραβασάκια με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών (για 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος παραμένει αμετάβλητος), πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη.

Όλα αυτά, προβλέπονται με διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου, στις 14 Αυγούστου και τώρα πλέον έρχεται η ώρα του νέου λογαριασμού. Ο σχεδιασμός προβλέπει αποστολή email στους υπόχρεους καταβολής πρόσθετου φόρου, με το οποίο θα ενημερώνονται ότι αναρτήθηκαν νέα εκκαθαριστικά στο taxisnet και εάν δεν κάνει κανένα… θαύμα, με νέα εγκύκλιο η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, ο νόμος ορίζει ότι ο πρόσθετος φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί εντός των ισχυουσών προθεσμιών πληρωμής των δόσεων. Τέλος Σεπτέμβρη η δεύτερη δόση και τέλος Νοέμβρη η τρίτη δόση για τα φυσικά πρόσωπα, κάθε μήνα έως το τέλος του έτους για τα νομικά πρόσωπα…
Αναλυτικά, με βάση τις διατάξεις οι οποίες έχουν ψηφιστεί, τα νέα ραβασάκια αφορούν:

Αγρότες. Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ακούγονται πολλά. Οι βασικοί διεκδικητές της πρωτιάς των εκλογών έχουν τάξει επανεξέταση της προβλεπόμενης στο Μνημόνιο- αλλά μη ψηφισθείσας ακόμη- αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26%, η Ν.Δ μάλιστα ρητά έχει δηλώσει δια του προέδρου της ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει.

Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες όμως από το 27,5% στο 55% έχει ήδη ψηφιστεί (με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία) και τώρα έρχεται η ώρα της πληρωμής. Πρακτικά, για έναν αγρότη στον οποίο με την αρχική του φετινή δήλωση είχε βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου 500 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση, η προκαταβολή θα διπλασιαστεί στα 1.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις. Η πρώτη δόση αύξησης της προκαταβολής φόρου, αφορά τις Α.Ε και τις Ε.Π.Ε. Με τις διατάξεις νόμου οι οποίες ψηφίστηκαν τον Ιούλιο, δινόταν ένα… τράτο, για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 2016. Το Μνημόνιο όμως του Αυγούστου άλλαξε τα δεδομένα.
Η αύξηση της προκαταβολής φόρου ισχύει αναδρομικά για τα κέρδη της χρήσης 2014 και έτσι έρχεται νωρίτερα η ώρα της πληρωμής. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε από το 80% στο 100% για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από 55% θα εφαρμοστεί το 2016), επίσης αναδρομικά για τα κέρδη του 2014. Για τις τράπεζες εξακολουθεί να ισχύει προκαταβολή φόρου 100%.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Η καμπάνα του αυξημένου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, θα ηχήσει για όσους υπέβαλλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, έως τις 20 Ιουλίου και εφόσον έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

Όσοι υπέβαλλαν μεταγενέστερα τις δηλώσεις τους, η εκκαθάριση έγινε λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπόχρεοι σε αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης Ι.Χ θα έχουν επιβάρυνση από 279 έως και 1.146 ευρώ. 

Μετά την αύξηση του συντελεστή, σε ένα Ι.Χ τετραετίας, 2.600 κυβικών, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από τα 1.420 στα 1.846 ευρώ, για Ι.Χ εννιαετίας 4.000 κυβικών από τα 2.086 στα 2.712 ευρώ ενώ για αν το ίδιο Ι.Χ έχει αγοραστεί την τελευταία πενταετία ο φόρος από 2.980 αυξάνεται σε 3.874 ευρώ.Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...