19 Σεπ 2015

Μηδενικός ο χρόνος για τη νέα κυβέρνηση

Οι εξελίξεις που θα καθορίσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα τρέχουν πριν καν...
προλάβει να συγκροτηθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής, ακόμη και στο πλέον ευοίωνο χρονικά σενάριο. Και τούτο διότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα "πυκνές" σε γεγονότα που περιλαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, τη "σωτηρία" των κοινοτικών κονδυλίων και για την εφαρμογή του έργου, έως τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό.

Δημιουργούν ένα πλαίσιο μηδενικού χρόνου για την νέα κυβέρνηση, με το έργο να προετοιμάζεται σε υπηρεσιακό επίπεδο όλες τις προηγούμενες ημέρες/εβδομάδες:

- Αποτίμηση σε EWG την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν την διενέργεια στις 24 Σεπτεμβριου Euro Working Group, ενώ άλλες πηγές που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν δεν αποκλείουν ακόμη και Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην - προγραμματισμένη - συνάντηση σε επίπεδο EWG, δηλαδή επιτελών των υπουργών οικονομικών υπό τον Τόμας Βίζερ, αναμένεται - στο.. ταχύ σενάριο - η πρώτη αποτύπωση θέσεων της νέας κυβέρνησης για τις μεγάλες εκκρεμότητες και τα δεκάδες μέτωπα του φθινοπώρου. Επισήμως θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup της 5η Οκτωβρίου μαζί με την κατάθεση στη Βουλή των νέων προϋπολογισμών...

- Έκθεση για τα δημόσια οικονομικά. Η αγωνία για την προσέλκυση εσόδων κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες με τελικό ορόσημο την 30η Σεπτεμβρίου όταν η Ελλάδα υποχρεούται – βάση κοινοτικής νομοθεσίας – να δώσει αναλυτικό λογαριασμό στην Επιτροπή. Στόχος είναι να περιοριστεί πάση θυσία η "τρύπα" 4,15 δις ευρώ στο 8μηνο για να περιοριστεί και ο "κίνδυνος" νέων παρεμβάσεων στους προϋπολογισμούς που θα διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση με βάση στοιχεία 9μήνου.

- Αιτήσεις πληρωμών για το ΕΣΠΑ. Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά επισήμως και ο μεγάλος αγώνας για το ΕΣΠΑ ο οποίος προετοιμάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιχειρείται σαρωτικό ξεκαθάρισμα στα προγράμματα με στόχο μαζικές αιτήσεις πληρωμών από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου και με στόχο να καταστούν εφικτά πολύ κρίσιμα εκκρεμή αιτήματα εισροών κονδυλίων 2,05 δισ. ευρώ φέτος. Διαφορετικά θα υπάρξει τρύπα στα κρατικά ταμεία και στο έλλειμμα αλλά και πιθανή απώλεια χρημάτων αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα παράτασης του προγράμματος.

Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρα κρίσιμη γιατί στο "ξεκαθάρισμα" των έργων που διενεργείται αυτές τις ημέρες πρέπει να περιοριστεί και η αύξηση της εθνικής δαπάνης για έργα λόγω του "δώρου Γιουνκέρ" για αύξηση από το 95% στο 100% της συμμετοχής στο ΕΣΠΑ κάτι που σημαίνει λιγότερα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, την στιγμή που ήδη υπάρχουν "ορφανά" από κονδύλια έργα αξίας 9,3 δις ευρώ.

- Πληρωμή ΔΝΤ. Μία πρώτη "γεύση" των υποχρεώσεων της Ελλάδας θα δoθεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να αποπληρωθούν 340 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Ακολουθούν από τις 24 έως το τέλος του μήνα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων ύψους 2,5 δις ευρώ.

- H τεχνική βοήθεια. Παράλληλα η νέα Ομάδα Δράσης, περιμένει "πρόσκληση" για κάθοδο στην Αθήνα, για 2η φορά, ώστε να συνδράμει στο έργο της κυβέρνησης. Στην πρώτη αναγνωριστική κάθοδο καθορίστηκαν ως προτεραιότητες η πάταξη της φοροδιαφυγής - μεταξύ άλλων με την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος - οι μεγάλες παρεμβάσεις του Οκτωβρίου στο ασφαλιστικό και στο δημόσιο, αλλά και η ανάγκη για επιτάχυνση στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο κ Maarten Verwey πλέον προετοιμάζει την μετεκλογική εφαρμογή του μνημονίου η οποία έχει δεσμευτικούς στόχους και για τον Αύγουστο αλλά και για τον Σεπτέμβριο που πλέον μετρούν καθυστέρηση.

- Η Μεγάλη Τετάρτη του μεταναστευτικού. Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ορίστηκε η πολύ κρίση σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό η οποία έχει πολυδιάστατο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ενώ την Τρίτη θα προηγηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των χωρών- μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης αρνούνται να δεχθούν την πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούμενων ασύλου μέσω δεσμευτικών ποσοστώσεων για κάθε κράτος – μέλος. Στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό ένα από τα σενάρια είναι να αποσυρθεί η απαίτηση για υποχρεωτική κατανομή αλλά θα διατηρηθεί ο συνολικός αριθμός των 120.000 προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Για την Ελλάδα ειδική σημασία έχει και το χρηματοδοτικό σκέλος, η ταχύτερη δυνατή εκταμίευση του ελληνικού action plan για τη μετανάστευση, την περίοδο 2015-2020 αξίας 470 εκατ. ευρώ. Η αρμόδια διαχειριστική αρχή - Ταμείο Ασύλου και Εσωτερικής Ασφάλειας Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ) - ξεκίνησε στις 14/9 την λειτουργία της και πιστοποιήθηκε ώστε να λάβει την προκαταβολή 30 εκατ. ευρώ...
Δήμητρα Καδδά 
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...