9 Μαρ 2015

Τουρισμός: «Σινιάλο» από Eurogroup περιμένουν οι... κρατήσεις

Αναθερμάνθηκαν οι κρατήσεις από Γερμανία τις τελευταίες μέρες. Γιατί ισχυροί «παίκτες» της ελληνικής αγοράς θεωρούν ακόμα «επισφαλή» την ανοδική τους πορεία. Πώς θεωρούν ότι θα «κλειδώσει» μια νέα χρονιά ρεκόρ..........

«Λευκό καπνό» από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που θα σηματοδοτεί την πορεία προς μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε αναμένουν εναγωνίως οι επιχειρηματίες του τουρισμού προκειμένου να «κλειδώσει» η ανοδική πορεία των κρατήσεων από το εξωτερικό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο Euro2day.gr με αφορμή τη σύνοδο του Eurogroup και την προοπτική μιας συμφωνίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε χαρακτηριστικά «το γοργόν και χάριν έχει». Επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, τον ορατό κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στις κρατήσεις από το εξωτερικό σε περίπτωση που συντηρηθεί η αβεβαιότητα.

Το θέμα συνδέεται ευθέως με την εξέλιξη των κρατήσεων για το καλοκαίρι από τη κυριότερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, τη Γερμανία.

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι κρατήσεις από τη Γερμανία, σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής και γερμανικής αγοράς, προδιέγραφαν μεγάλη αύξηση για το 2015. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου άρχισε να καταγράφεται σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρατήσεων. 

Παρ'όλα αυτά ο Ιανουάριος έκλεισε με άνοδο της τάξης του 12,8% (στοιχεία ΣΕΤΕ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Όμως, το «φρενάρισμα» των κρατήσεων έγινε ακόμα μεγαλύτερο μετά τις εκλογές, οπότε διαμορφώθηκε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τη χώρα στη Γερμανία.

Κορυφαίοι παράγοντες του χώρου εξηγούν ότι το Φεβρουάριο σχεδόν εξανεμίστηκε η ανοδική δυναμική του προηγούμενου διαστήματος και οι κρατήσεις παρέμεναν σε οριακό, πλέον, σε θετικό έδαφος.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει προς το θετικότερο τις τελευταίες ημέρες. Διάστημα που συμπίπτει με τη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου και την παρουσία της ελληνικής αποστολής σε αυτήν. Έτσι, οι ίδιοι παράγοντες που ανέφεραν σχεδόν «πάγωμα» κρατήσεων στα τέλη Φεβρουαρίου δήλωσαν στο Euro2day.gr πως καταγράφεται αναθέρμανση των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά.

Στελέχη του χώρου εκτιμούν πως στην παρούσα φάση μπορεί να γίνεται λόγος για ανοδική τάση «με χαμηλά μονοψήφια ποσοστά» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχει το γεγονός πως στην ενίσχυση του ρυθμού κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα από τη γερμανική αγορά δείχνουν να πρωταγωνιστούν οι μικρότεροι και μεσαίοι παίκτες της αγοράς οι οποίοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων για Ελλάδα. Αντίθετα οι μεγάλοι της αγοράς (TUI, Thomas Cook, DER) φαίνεται πως κινούνται αυτή την περίοδο με μικρότερα ποσοστά αύξησης.

Κορυφαίοι «παίκτες» της ελληνικής τουριστικής αγοράς, ωστόσο, χαρακτηρίζουν «επισφαλή» την αναθέρμανση των κρατήσεων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από τη Γερμανία. Αναφέροντας πως η ανοδική τροχιά θα «κλειδώσει», πιθανότατα και με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς, μόνο στην περίπτωση συμφωνίας Ελλάδας-Ε.Ε.

Ο ΣΕΤΕ, πάντως, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου αφού συνυπολογίσει τα στοιχεία κρατήσεων Μαρτίου.

Για φέτος, πάντως, διατηρεί το στόχο για 25 εκατ. ξένους τουρίστες, 14 δισ. άμεσες εισπράξεις και 60.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...