23 Μαρ 2015

Μ' αγαπάς; Μα γιατί δεν με καταλαβαίνεις;

Ιουλία Πιτσούλη - Δημοσιογράφος, συγγραφέας, Σύμβουλος ψυχικής υγείας συνθετικής προσέγγισης
Δεν είναι ότι δεν σ' αγαπάει. Τις περισσότερες φορές είναι επειδή δεν σε καταλαβαίνει αφού αντιλαμβάνεται την αγάπη με διαφορετικό τρόπο........«Κρυώνεις; Να σου φέρω τη ζακέτα σου;» «Όχι, να κάτσεις εδώ να μιλήσουμε λιγάκι. Όλο τρέχεις πάνω κάτω και δεν έχουμε χρόνο να τα πούμε». Αυτός είναι τυπικός διάλογος ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται …ξενόγλωσσα!

Η αλήθεια είναι πως αν γνωρίζαμε πως η αιτία των περισσότερων παραπόνων στις σχέσεις μας δενείναι η κακή πρόθεση του άλλου αλλά ο διαφορετικός τρόπος που νιώθει κι εκφράζει την αγάπη του, θα γλιτώναμε από πολλές παρεξηγήσεις και καυγάδες.

Ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά ενώ η αγάπη να είναι μία, οι άνθρωποι την εκδηλώνουν με 8 διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή τους.

Το αποτέλεσμα; Όταν νιώθουμε ότι υπάρχει αγάπη αλλά παρ' όλα αυτά η σχέση μας δεν μας ικανοποιεί είναι επειδή χρησιμοποιούμε διαφορετική γλώσσα.

Μπορούμε όμως να μάθουμε ξένες γλώσσες! Πρώτα θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσουμε τον εντελώς δικό μας τρόπο να προσφέρουμε και να αντιλαμβανόμαστε την αγάπη και ύστερα να εκπαιδευτούμε για να καταλαβαίνουμε τον τρόπο που επικοινωνούν την αγάπη οι άλλοι άνθρωποι.

Ο τρόπος που μεγαλώσαμε , οι συνήθειες που υπήρχαν μέσα στην οικογένεια μορφοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα εκπέμπαμε και θα λαμβάναμε τα σήματα αγάπης.

«Η μητέρα μου φρόντιζε πάντα να έχουμε την καλύτερη μπριζόλα αλλά ποτέ δεν μας χάιδευε» είναι η παρατήρηση ενός φίλου που αναγνωρίζει ότι έχει μεγάλη ανάγκη τη σωματική στοργή αλλά ο ίδιος δεν ξέρει πώς να την εκδηλώσει. Δεν την έμαθε.

Η μητέρα του που επικοινωνούσε την αγάπη της με τη φροντίδα σε υλικό επίπεδο προφανώς δεν είχε μάθει και η ίδια την επικοινωνία του χαδιού. Όμως ο γιος της που είχε ανάγκη το χάδι δεν ένιωθε να αγαπιέται με ικανοποιητικό τρόπο. Ζούσαν στο ίδιο σπίτι αλλά μιλούσαν διαφορετικές διαλέκτους αγάπης. Δεν είναι οι μόνοι.

Οι περισσότεροι στέλνουμε σήματα ο ένας στον άλλον που παρά τις καλές προθέσεις τους δεν καταφέρνουν να μεταδώσουν το μήνυμα της καρδιάς μας επειδή οι άλλοι δεν μπορούν να τα κατανοήσουν πάντα.
 
Οι 8 διαφορετικές διάλεκτοι αγάπης όμως είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε στη διάλεκτο των άλλων που μας ενδιαφέρουν.

Ειδικά τεστ, σεμινάρια και μια πλούσια βιβλιογραφία μπορούν να σας δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες και να σας εκπαιδεύσουν στη νοημοσύνη της αγάπης διευκολύνοντας την ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους.
Πηγή:drosostalida.com
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...