6 Μαρ 2015

Έτοιμη η νέα ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

Χαμηλή δόση, έως και 20 ευρώ, μικρό επιτόκιο της τάξης του 3% και μεγάλες προσδοκίες από τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία............ που αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Αναλυτικά τι θα προβλέπει η τελική ρύθμιση. Χωρίς αλλαγές σε σχέση με τα όσα έχει εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, τις επόμενες ημέρες, οι διατάξεις για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις τελικές διατάξεις, θα δίνεται νέα δυνατότητα ρύθμισης όλων των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τον Φεβρουάριο του 2015, σε έως και 100 δόσεις, ήτοι 8 χρόνια και 4 μήνες. 

Η ελάχιστη δόση θα είναι 20 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται όριο οφειλής, για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Μπορούν δηλαδή να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα από το ύψος του αρχικού χρέους.

Το ετήσιο επιτόκιο για χρέη έως 5.000 ευρώ θα είναι 0%, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές, ορίζεται επιτόκιο της τάξης του 0,25% το μήνα (3% το χρόνο).

Παράλληλα, προβλέπεται 100% μείωση των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνόλου των οφειλών, 70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).

Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο, χωρίς προσαυξήσεις και απώλεια της ρύθμισης θα έρχεται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δύο δόσεων μέσα στο 12μηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεφάλαιο για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 21 δισ. ευρώ, θα υπάρχουν διατάξεις για την άρση της ποινικοποίησης για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και για τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να ασφαλιστούν όχι σε 2 κατώτερες κατηγορίες, που προβλέπεται σήμερα, αλλά σε 2+1.

Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Εργασίας αναμένει από τη ρύθμιση χρεών έσοδα της τάξης του 1,46 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τις χαμηλές δόσεις, θα υπάρξει εισροή εισόδων και από τις τρέχουσες εισφορές τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει οφειλέτης.

Είναι ενδεικτικό, ότι τις τελευταίες ημέρες, και ενώ λήγει στο τέλος του μήνα η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση οφειλών που είναι σε ισχύ, οι αιτήσεις στα Ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...