Του Σπύρου Δημητρέλη
Περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να στείλει στους δανειστές εντός των επόμενων ημερών σε μια προσπάθεια........
να ξεκλειδώσει τη διαδικασία για μια προκαταβολή από τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Είναι η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης.Περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να στείλει στους δανειστές εντός των επόμενων ημερών σε μια προσπάθεια........
Σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στη φορολογική διοίκηση τα τελευταία χρόνια, η τρόικα διαπίστωσε ότι ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός παραμένει ευάλωτος σε πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες όχι μόνο μειώνουν την αποτελεσματικότητά του αλλά δημιουργούν και αίσθημα κοινωνικής αδικίας για αυτούς που δεν έχουν τις κατάλληλες προσβάσεις ή ελλινιστί «δόντι».
Η ελεγκτές των δανειστών υποστηρίζουν ότι αν και με την δημιουργία της ημιαυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το διορισμό γραμματέα με πενταετή θητεία έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης, αυτό τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν επαρκές για να θωρακιστεί η φορολογική διοίκηση από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Απόδειξη του πόσο ευάλωτη ήταν η φορολογική διοίκηση σε παρεμβάσεις ήταν για τους δανειστές ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κου Χάρη Θεοχάρη τον περασμένο Μάιο.
Η βασική παρέμβαση που περιμένουν οι δανειστές και η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει αφορά κατά κύριο λόγο τον ορισμό ενός νέου οργάνου, του φορολογικού συμβουλίου το οποίο θα έχει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού. Το συμβούλιο θα απαρτίζεται από ειδικούς σε φορολογικά θέματα με ακαδημαϊκή διάκριση αλλά και εμπειρία.
Τα μέλη του συμβουλίου θα επιλέγονται με διεθνή διαγωνισμό που σημαίνει ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν και ξένοι ειδικοί, αν και η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί τελικά να μην γίνει για πολιτικούς λόγους αφού θα εμφανίζεται η κυβέρνηση να τοποθετεί ξένους «τοποτηρητές στην ελληνική εφορία».
Το συμβούλιο θα επιλέγει τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο οποίος θα συνεχίσει να έχει 5ετή θητεία, αλλά η αξιολόγηση και πιθανό απομάκρυνσή του θα μπορεί να αποφασιστεί μόνο από το συμβούλιο και όχι από την κυβέρνηση.
Στο φορολογικό συμβούλιο σχεδιάζεται να δοθεί και μερική οικονομική αυτονομία αφού θα μπορεί να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό του φορολογικού μηχανισμού με ευλιξία, έχοντας τη δυνατότητα να διαφοροποιεί το μισθολόγιο των στελεχών της φορολογικής διοίκησης παρέχοντας πρόσθετες αποδοχές σε νευραλγικές θέσεις ή σε όσους εκπληρώνούν τους στόχους, εισπρακτικούς και ελεγκτικούς που τους ανατίθενται. Επίσης, θα υπάρχει και πλήρης αυτονομία του συμβουλίου στις προαγωγές ορισμούς προϊσταμένων των φορολογικών υπηρεσιών.
«Είναι απαράδεκτο να έχουμε νέους ελεγκτές που πραγματοποιούν ελέγχους σε υποθέσεις εκατομμυρίων οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό κάτω από 800 ευρώ», λένε στο υπουργείο Οικονομικών. «Με την παροχή των οικονομικών κινήτρων θα βελτιωθεί και ο όγκος και η ποιότητα του ελεγκτικού έργου και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Ζητούμενο από τους δανειστές είναι και το πέρασμα της δικαιοδοσίας του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κάτι στο οποίο αντιστάθηκε σθεναρά η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ΣΔΟΕ έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι έχει λειτουργήσει ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης στην αγορά καθώς και για «εφόδους» σε κομματικούς αντιπάλους.
Η θέσπιση του φορολογικού συμβουλίου θα συνοδευτεί και από οργανωτικές αλλαγές όπως ο εμπλουτισμός των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών υπηρεσιών προκειμένου ο ίδιος ελεγκτής να ολοκληρώνει το φορολογικό έλεγχο ακόμη και αν κατά τη διάρκεια διαπιστώνεται ότι προκύπτουν και νέα φορολογικά πεδία που χρήζουν ελέγχου.
Για παράδειγμα, σήμερα το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ελέχει μόνο φυσικά πρόσωπα και στην περίπτωση που από τον έλεγχο προκύπτει εμπλοκή και επιχειρήσεων που έχει συστήσει ο ίδιος ο ελεγχόμενος τότε υποχρεωτικά η υπόθεση παραπέμπεται σε άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να καθυστερεί.
Πηγή: capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Πηγή: capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker