11 Μαρ 2015

Εώς και 60.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε χθες ότι σύφωνα με την εκτίμηση του θα δημιουργηθούν έως και 60.000 νέες θέσεις εργασίας......
στον κλάδο του τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο της συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη, ο Α. Ανδρεάδης τόνισε ότι οι θέσεις αυτές θα προστεθούν στις 100.000 που έχουν δημιουργηθεί ήδη, με δεδομένο ότι φέτος ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγαλύτερος κατά περίπου 1.000.000 και να φθάσει τα 25.000.000.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πρότεινε "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών σε νέες προσλήψεις εργαζομένων κάτω των 25 ετών. Η σημερινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα και την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος υπέβαλε στον υπουργό «σειρά προτάσεων, και στα περισσότερα θέματα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων, ενώ σε άλλα απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση».

Ο κ. Ανδρεάδης εμφανίστηκε θετικός στο θέμα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα και πρόσθεσε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Σημείωσε, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των καινούργιων εργαζομένων, κυρίως των νέων, αλλά και των μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΤΕ προτείνει ότι στην περίπτωση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού και για τους νέους κάτω των 25 ετών που σήμερα λαμβάνουν βασικό μισθό 510 ευρώ θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ώστε να μην προκληθεί σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας, η οποία να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τις προσλήψεις. 

Όσον αφορά στα προγράμματα κατάρτισης στα θέματα του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι το πρόγραμμα κατάρτισης και ένταξης στον τουριστικό κλάδο 8.000 νέων ανέργων που υλοποιήθηκε πέρυσι είχε επιτυχία και τουλάχιστον το 35% όσων συμμετείχαν έχουν απορροφηθεί σε μόνιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Ο κ. Ανδρεάδης πρόσθεσε ότι έχει υποβάλει στο Υπουργείο Εργασίας νέο πρόγραμμα για εφέτος ακόμη 8.000 νέων ανέργων και αναμένεται η έγκρισή του από τις υπηρεσίες του υπουργείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ επανέλαβαν την πρότασή τους για καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων μέσω των τραπεζών, ώστε να περιοριστεί με τον τρόπο αυτόν η έκταση της αδήλωτης εργασίας, ενώ ζήτησαν οι μισθολογικές παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις οι οποίες θα λειτουργήσουν αρνητικά στην αγορά εργασίας.

Ζήτησαν επίσης ρυθμίσεις στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως για παράδειγμα να μη δίνουν οι επιχειρήσεις ρεπό σε μήνες τουριστικής αιχμής, που υπάρχει ένταση εργασίας, και να αποδίδονται σωρευτικά σε διαφορετικό χρόνο.
Πηγή: fpress.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...