15 Οκτ 2015

Ξαναφέρνουν τα χαράτσια στα ενοίκια με νέες κλίμακες

*Απίστευτη κοροϊδία
Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων και των αυτοκινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση από το επόμενο έτος σύμφωνα με τα όσα.......
προανήγγειλε το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή και σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων θα αναμορφωθεί προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για όσους εισπράττουν χαμηλά ποσά ενοικίων και να αυξηθούν για όσους εισπράττουν πολύ μεγάλα ποσά.

Από την άλλη πλευρά τα ανείσπρακτα ενοίκια δεν θα φορολογούνται, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί το 2016 από έναν γενικευμένο φόρο περιουσίας που θα επιβάλλεται και σε κινητά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων αλλά και στα ακίνητα που κατέχουν στο εξωτερικό. Οσον αφορά τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα, τα τέλη κυκλοφορίας θα αναμορφωθούν πλήρως από το τέλος του 2016.

Στο τραπέζι
Αναλυτικά, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

1 Ριζικές αλλαγές στη φορολογία ενοικίων και κατοχής ακινήτων: Μετά την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων στο 15% και στο 35%, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τη θέσπιση μια άλλης κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με περισσότερους συντελεστές η οποία πάντως θα αποφέρει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με την αποσυρθείσα κλίμακα, δηλαδή πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η θέσπιση ενός χαμηλού συντελεστή πέριξ του 5% για εισοδήματα από ενοίκια έως 3.000 ευρώ και συντελεστών 12% - 15% για ετήσια ποσά άνω των 3.000 ευρώ και έως 10.000 ευρώ. Από κει και πέρα μελετάται η καθιέρωση δύο ακόμη πολύ μεγάλων συντελεστών για υψηλότερα ποσά. 

Ουσιαστικά ο στόχος είναι να μειωθούν οι επιβαρύνσεις ή να μην υπάρξουν καθόλου επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια από 250 – 700 ευρώ τον μήνα. Οσον αφορά τα ανείσπρακτα ενοίκια, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι θα βρεθεί μια «φόρμουλα» που δεν θα επιτρέπει τη φορολόγησή τους. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ποσά αυτά να αντιμετωπίζονται όπως οι «επισφαλείς απαιτήσεις» των επιχειρήσεων και να μη φορολογούνται εφόσον παραμένουν ανείσπρακτα.

Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται και τα σχέδια για την εφαρμογή ενός νέου φόρου περιουσίας από το 2016 που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα επιβαρύνει όχι μόνο τα ακίνητα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία εντός Ελλάδος (αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη, έργα τέχνης κ.λπ.) καθώς και τα ακίνητα στο εξωτερικό. Οι όποιες αλλαγές θα οδηγούν στο ίδιο με φέτος εισπρακτικό αποτέλεσμα, δηλαδή στην είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Γιώργος Παλαιτσάκης
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...