16 Σεπ 2015

Ενεργοποιήθηκε το «υπερόπλο» της εφορίας

Πρόσβαση σε κάθε κίνηση που γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων απέκτησε από χθες η εφορία. Μέχρι πρότινος οι ελεγκτές.......
είχαν πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των λογαριασμών, μετά από αίτημα στις τράπεζες.

Από χθες τέθηκε σε ισχύ η δυνατότητα των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης να έχουν πρόσβαση μέσω του μητρώου τήρησης τραπεζικών λογαριασμών σε κάθε ευρώ που μπήκε ή βγήκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του νέου συστήματος την 15η Σεπτεμβρίου, και ορίζεται ότι μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όλα τα ερωτήματα που καλύπτονται από το αίτημα 02 (πρόκειται για τον κωδικό με τον οποίο οι ελεγκτές ζητούν από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχεία για τους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς) θα πρέπει να υποβάλλονται από τους φορείς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Τον δρόμο για την ενεργοποίηση του αναβαθμισμένου συστήματος μητρώου τήρησης τραπεζικών λογαριασμών άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, απόφαση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τώρα, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου παίρνουν τη σκυτάλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, οι ελεγκτές υπέβαλλαν αίτημα μέσω κλειστού ηλεκτρονικού συστήματος στις τράπεζες, ζητώντας να πληροφορηθούν στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων και «έβλεπαν» την επόμενη ημέρα της αποστολής τους από τις τράπεζες με κρυπτογραφημένο τρόπο μόνο τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών.
Τώρα πλέον θα βλέπουν κάθε κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού, δίνοντας στην εφορία ένα νέο υπερόπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr
Πηγή: Euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...