15 Σεπ 2015

Ο ρόλος του τουριστικού πράκτορα παραμένει καθοριστικός για τα ξενοδοχεία

H παραγνώριση, από μεγάλη μερίδα ξενοδόχων, των κερδών που προέρχονται από τις κρατήσεις στα παγκόσμια συστήματα διανομής (GDS) - που χρησιμοποιούν.........
οι παραδοσιακοί τουριστικοί πράκτορες - αφήνει μεγάλα περιθώρια για την κατάκτηση νέου εδάφους σε όφελος των ξενοδόχων που προτίθενται να έχουν ενεργή σχέση με τους πράκτορες.

Σύμφωνα με στοιχεία από την TravelClick, η φετινή αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ για τις κρατήσεις μέσω των GDS.

Συγκεκριμένα, η TravelClick καταγράφει για το 2015 62 εκατ. κρατήσεις μέσω GDS, δηλαδή 1 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι και 20 εκατ. περισσότερες από τα βάθη της κρίσης του 2009.

Το σύνολο των εσόδων από τις κρατήσεις σε όλα τα κανάλια κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στις 50 κορυφαίες αγορές στον κόσμο, ανήλθε σε 12 δισ. δολάρια αντιστοιχώντας σε 69 εκατ. διανυκτερεύσεις. Οι κρατήσεις μέσω GDS κάλυψαν το 16,3% των κρατήσεων αυτών. Το μεγαλύτερο μερίδιο των κρατήσεων προήλθε από τις άμεσες κρατήσεις (36,9%) και ακολούθησαν οι διαδικτυακές κρατήσεις (22,5%), οι κρατήσεις σε κεντρικά συστήματα κρατήσεων (12,8%) και εκείνες από online ταξιδιωτικά γραφεία (10,2%).

Οι κρατήσεις μέσω GDS κατάφεραν να διατηρήσουν το μερίδιο κρατήσεων την τελευταία διετία, παραμένοντας σταθερές στο 19,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα συνολικά έσοδα από τις κρατήσεις στις 50 κορυφαίες αγορές του δεύτερου τριμήνου ήταν αυξημένα, σε ετήσια βάση, από 11,5 δισ. δολάρια το 2014 σε 11,8 δισ. δολάρια φέτος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της TravelClick, John Hach, οι ξενοδόχοι έχουν περιθώρια να αυξήσουν τα εσοδά τους από τις κρατήσεις που γίνονται μέσω GDS καθώς αυτές έχουν αγνοηθεί από μεγάλη μερίδα της βιομηχανίας υποθέτοντας επί χρόνια ότι οι κρατήσεις μέσω τουριστικού πράκτορα δεν γίνονται δεκτές.

Τα ξενοδοχεία που επωφελούνται είναι εκείνα που κατανοούν αυτή τη δραστηριότητα και διαχειρίζονται ενεργητικά το προϊόν τους, τονίζει ο κ. Hach, προσθέτοντας ότι μόνο το 10% όσων λειτουργούν με τουριστικούς πράκτορες έχουν ενεργητική αντιμετώπιση της συνεργασίας μαζί τους. Ο αριθμός αυτός, είπε, είναι τόσο χαμηλός γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με άλλα κανάλια.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και διευθυντή πωλήσεων του Breakers Palm Beach, David Burke, οι κρατήσεις μέσω τουριστικού πράκτορα αντιπροσωπεύουν το 15% των κρατήσεων στο ξενοδοχείο, μερίδιο που έχει παραμείνει σταθερό τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο hotelnewsnow.com, όχι απλώς οι κρατήσεις αυτές δεν έχουν παραμείνει σταθερές, αλλά αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους πιο κερδοφόρους για το ξενοδοχείο επισκέπτες αφού τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα και στη διαμονή (π.χ. σουίτες κτλ) και σε γενικές δαπάνες.

Πράγματι, τα στοιχεία της TravelClick δείχνουν ότι οι κρατήσεις μέσω TravelClick είχαν τη μεγαλύτερη μέση τιμή δωματίου ανά διανυκτέρευση (ADR) σε διεθνές επίπεδο (198 ευρώ, ή 222 δολάρια) και στη Β. Αμερικη (189 δολάρια).

Ο κ. Burke δίνει επίσης έμφαση στις σχέσεις με τον τουριστικό πράκτορα οι οποίες δεν είναι περίπλοκες, ενώ ο κ. Hach τονίζει τη σημασία των κρατήσεων μέσω κινητού τηλεφώνου, για αυτό και το site των ξενοδοχείων θα πρέπει να είναι βελτιωμένο για πλοήγηση μέσω κινητού.

Οι κρατήσεις μέσω κινητού και responsive ιστοσελίδων κατά το δεύτερο τρίμηνο αντιπροσώπευσαν το 27,7% των κρατήσεων, έναντι του 26,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Χριστίνα Λαΐνοπούλου
Πηγή: tornosnews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...