15 Μαρ 2015

Λαφαζάνης: Θα ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τι δηλώνουν πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - Ποιες οι παλιές και νέες χρεώσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης.........


Επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ στο protothema.gr οι σημερινές δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αναφέρει ότι «θα ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος» και επαναλαμβάνει ότι είναι «συμπαιγνία ΡΑΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας καλεί την ΡΑΕ επανεξετάσει και να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο «θα εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους, και υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, προκειμένου να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν το δοκιμαζόμενο λαό μας και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα και την πολιτική της κυβέρνησης».

Πάντως, μιλώντας το protothema.gr με κύκλους από την πρώην ηγεσία της ΡΑΕ, που είχε λάβει την απόφαση, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η Αρχή έχει κάθε είδους ανάμιξη με την επιλογή της δημοσίευσης του ΦΕΚ.

Όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, η απόφαση τελικά περιελήφθη στο υπ’ αριθμ. Β΄ 3694/31.12.2014 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία κυκλοφορίας του την 4η.3.2015, μαζί και με άλλες αποφάσεις διαφόρων φορέων, οι οποίες είχαν ληφθεί κατά την περίοδο 24-30 Δεκεμβρίου 2014.

Έτσι, τονίζουν ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει και ουδεμία ανάμειξη είχε στη διαδικασία έκδοσης και κυκλοφορίας του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που περιελάμβανε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του protothema.gr, η θητεία των μελών της ΡΑΕ, αλλά και του Προέδρου έχει λήξει, με αποτέλεσμα ο κ. Νίκος Βασιλάκος να έχει αποχωρήσει προσφάτως και να έχει παραχωρήσει τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δημοσιεύσει προκήρυξη σύντομα για τη θέση, ενώ πηγές τονίζουν ότι ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνη έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες ώστε να εξεταστεί η «παύση» της απόφασης της ΡΑΕ, καθώς όπως αναφέρουν από το υπουργείο είναι ένα «θέμα πολύπλοκο».

Σύμφωνα, όμως, με τον υπουργό, η απόφαση της ΡΑΕ, που ελήφθη στις 30/12/2014 σε συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, κρατήθηκε «κρυφή» από τον ελληνικό λαό έως τις αρχές του Μάρτη και προβλέπει αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις, είναι κάτι παραπάνω από προκλητική και κοινωνικά επαχθέστατη, ενώ η μεθόδευση δημοσιοποίησής της υπήρξε απολύτως σκανδαλώδης». Ο κ. Λαφαζάνης, σε νέα ανακοίνωσή του την Κυριακή, χαρακτηρίζει αυτή την απόφαση διπλά απαράδεκτη «επειδή λαμβάνεται σε περίοδο κρίσης, όπου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πνίγουν επιπροσθέτως την ελληνική οικονομία και τους πολίτες».

Γιατί είναι δύσκολη η θέση του υπουργείου Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η αύξηση επιβάλεται προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα αφενός για τη χρηματοδότηση του λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές και αφετέρου για την κάλυψη μέρους του κόστους ενίσχυσης των βιομηχανιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Δηλαδή τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες όπου δεν υπάρχουν οι επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που προκύπτουν από την εφαρμογή της αντιρρυπαντικής πολιτικής της ΕΕ.

Επομένως, ο κ. Λαφαζάνης για να αποτρέψει την αύξηση έχει να αντιμετωπίσει πρώτον, την ίδια την ΕΕ, διότι είναι κοινοτική οδηγία και δεύτερον, πως θα καλύψει τα ελλείμματα. Σημειώνεται ότι το μέτρο θεσμοθετήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) υπολογίζει το κόστος για το 2013 και το 2014 σε 14-20 εκατ. κατ’ έτος, ανάλογα με το εύρος τιμής των CO2 (5 έως 7,5 ευρώ ο τόνος) και τη φετινή τρύπα καλείται να την πληρώσουν οι καταναλωτές. Ο ΛΑΓΗΕ είχε προϋπολογίσει έσοδα με βάση τις προηγούμενες χρεώσεις, ύψους 1,05 δισ. ευρώ για το 2015, τα οποία λόγω μείωσης της κατανάλωσης περιορίζονται σε 1,025 δισ. ευρώ.
 
Κόντρα ΡΑΕ - Λαφαζάνη - ΔΕΗ και ΝΔ Το ζήτημα, όμως, έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, αφού ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αφού πρωτίστως καταδίκασε το γεγονός, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγορεί την Αρχή για «συμπαιγνία» με την απελθούσα κυβέρνηση, ώστε για μην προκληθούν δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της και πως για αυτό η απόφαση έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι και δημοσιοποιήθηκε τώρα.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της, επιμένει πως «όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών μας, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας ότι ψεύδεται πως δεν ήξερε για τις αυξήσεις, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά με αιχμηρή ανακοίνωση αποκαλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κλέφτη» και κάνει λόγο για συμπαιγνία με τη ΡΑΕ.

Σχετικά με τον αν είχε ο υπουργός, κατά τη συνάντηση με τη ΡΑΕ, ενημέρωση για τις αυξήσεις, το υπουργείο αναφέρει σε χθεσινη του ανακοίνωση ότι «πράγματι με πρωτοβουλία του είχε πολύωρη συνάντηση με τη ΡΑΕ, η οποία όμως επιμελώς, εξοργιστικά και ένοχα απέκρυψε από τη νέα πολιτική ηγεσία τις αυξήσεις που από τις 30/12/2014 επέβαλε στο ΕΤΜΕΑΡ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης δήλωσε το Σάββατο σχετικά ότι «ο κ. Λαφαζάνης ψευδώς δηλώνει ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος». Άφησε δε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «τώρα καταγγέλλει τις αυξήσεις των τιμολογίων από δήθεν μνημονιακούς νόμους, πράγμα το οποίο επίσης είναι ψευδές» και πρόσθεσε ότι «ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο».

Το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο κάνει λόγο εκ νέου για συμπαιγνία με τη ΡΑΕ και αναφέρει ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη θρασύτητα από ένα κόμμα, που αναγνωρίζει ευθέως ότι εξαπάτησε τους πολίτες, αποκρύπτοντάς τους, σε συμπαιγνία με τη ΡΑΕ, τις προεκλογικές αυξήσεις που προκλητικά επεβλήθησαν στα ηλεκτρικά τιμολόγια, να καταφεύγει συνειδητά σε χονδροειδή ψεύδη για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τερατουργήματά του». 

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πράγματι με πρωτοβουλία του είχε πολύωρη συνάντηση με τη ΡΑΕ, η οποία όμως επιμελώς, εξοργιστικά και ένοχα απέκρυψε από τη νέα πολιτική ηγεσία τις αυξήσεις που από τις 30/12/2014 επέβαλε στο ΕΤΜΕΑΡ. «Πώς ήταν δυνατόν όμως η ΡΑΕ να ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση για τις αυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια, όταν είχε φτάσει στο σημείο, σε συνεννόηση και συνενοχή με την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία ήταν πλήρως ενήμερη, να έχουν αποκρύψει κουτοπόνηρα αυτές τις αυξήσεις από όλους όσοι επρόκειτο να τις υποστούν, τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι τις πληροφορήθηκαν δύο και πάνω μήνες μετά, στις 4/3/2015, όταν στο μεταξύ είχε αλλάξει η κυβέρνηση», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Επισημαίνει δε ότι «το πιο τραγικό δεν είναι τα ανερυθρίαστα ψεύδη που εκστομίζει, ελπίζουμε από παραπλανητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και σήμερα η αμετανόητη ΝΔ δικαιολογεί την επιδρομή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι προκλητικό ότι η ΝΔ, ακόμα και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να σιωπά και να κρύβεται, επιμένει σε επιλογές καταλήστευσης νοικοκυριών, αγροτών και παραγωγικών επιχειρήσεων». «Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ θα κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο για να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα και να αποδώσει ευθύνες για τις εξοργιστικές παραλήψεις που σημειώθηκαν στην υπόθεση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι αυξάνεται και πόσο Οι λογαριασμοί ρεύματος θα ακριβύνουν από 1,3% έως 31,8%, με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ΡΑΕ ως ανεξάρτητος ρυθμιστής της αγοράς αποφασίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις αυξομειώσεις του τέλους, ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ. Στη συνέχεια το αρμόδιο υπουργείο το εγκρίνει και έτσι μετακυλίεται το κόστος στους καταναλωτές. Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση της ΡΑΕ είχε πραγματοποιηθεί προεκλογικά στις 31/12/2014, αλλά το ΦΕΚ -ώστε να δοθεί η εντολή στη ΔΕΗ να αυξήσει το ρεύμα- δημοσιοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι η αυξήσεις θα είναι αναδρομικές από 1η Ιανουαρίου.

Η αύξηση του τέλους που αποφάσισε η ΡΑΕ για μια μέση οικιακή κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 6 έως 8 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, οι οικιακοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν το 2015 ένα ποσό της τάξης των περίπου 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική συμβολή τους στο λογαριασμό ΑΠΕ από τα 454,46 εκατ. ευρώ στα 474,59 εκατ. ευρώ. Για τους οικιακούς καταναλωτές, το τέλος αυξήθηκε κατά 4,22%, από τα 26,30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 27,46 ευρώ.

Οι παλιές και νέες χρεώσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης είναι:
-Υψηλή τάση, από 2,23 σε 2,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,8 %).
-Μέση τάση με κατανάλωση πάνω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 2,31 σε 3,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,6 %).
-Αγροτικό τιμολόγιο μέσης τάσης, από 10,83 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,5 %).
-Μέση τάση με κατανάλωση κάτω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 12,77 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μείωση 3,6 %).
-Αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης, από 11,39 σε 12,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,6%).
-Οικιακό τιμολόγιο, από 26,3 σε 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 4,4 %).
-Λοιπά τιμολόγια χαμηλής τάσης (περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία κλπ), από 30,89 σε 31,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1,3 %).
Πηγή:protothema.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...