22 Οκτ 2013

Στο 3% ο φόρος μεταβίβασης

ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Περιορίζεται μέχρι και 70% από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους η φορολογική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Νέες συνθήκες διαμορφώνονται στην κτηματαγορά, η οποία.......
τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν παραλύσει. Αρχίζει να κινείται, πράγμα που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ολόκληρη την οικονομία. Στην αναθέρμανσή της συμβάλλει και το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών.

Σε δραστική μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους", έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί έως και 70%, καθώς ο βασικός συντελεστής θα υποχωρήσει στο 3% και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Με τη μείωση του φόρου, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα διευκολυνθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων και θα δοθεί το... φιλί της ζωής στην κτηματαγορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι και το τέλος του 2015.

Για το θέμα του φόρου της μεταβίβασης ακινήτων, αρχικά υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην Τρόικα και την Ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές να επιμένουν για την πλήρη κατάργησή του και την ελληνική πλευρά να θέλει μείωση στο 50%.

Τελικά επιλέχθηκε η μέση... οδός και έτσι ο φόρος μειώθηκε κατά 70%.

Πιο αναλυτικά, σήμερα, ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος αγοράσει ένα κτίσμα αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ καλείται να πληρώσει φόρο μεταβίβασης 14.600 ευρώ. Για το ίδιο ακίνητο ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο σίγουρα χαράτσι μερικών εκατοντάδων ευρώ ενώ είναι πολύ πιθανό, ανάλογα με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, να πληρώνει κάθε χρόνο και φόρο ακίνητης περιουσίας.

Μάλιστα με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που έρχεται από το 2014 ο ίδιος φορολογούμενος θα πληρώνει ετησίως ένα ποσό για την κατοχή του ακινήτου. Σημειώνεται ότι υπάρχει αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους που αποκτούν την πρώτη κατοικία τους. Πλέον, ο φόρος θα περιοριστεί στο 3% επί της αξίας του ακινήτου.

Ποιοι θα απαλλαγούν και ποιοι θα έχουν έκπτωση 50% από τον νέο φόρο ακινήτων:
Οι εκπτώσεις

Οι απαλλαγές από τον νέο φόρο, είναι ελάχιστες και θα χορηγούνται κάτω υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως και οι εκπτώσεις, οι οποίες θα οριστούν στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα επί του συνολικού βεβαιωθέντος φόρους σε περιπτώσεις διαπιστωμένης αδυναμίας πληρωμής του.

Η έκπτωση, θα χορηγείται σε ετήσια βάση και μπορεί να ανανεώνεται, ωστόσο θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. όσον αφορά τα κτίσματα, τα 500 τ.μ. για τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και τα 6.000 τ.μ. για τα εκτός σχεδίου
  • Τα μέλη του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το υπουργείο Οικονομιών και τα ασφαλιστικά ταμεία

Οι απαλλαγές
Οσον αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά, χορηγείται απαλλαγή 100% από τον φόρο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια της έκπτωσης που αναφέρονται παραπάνω.

Στις επιχειρήσεις, θα χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε ετήσια βάση και δύναται να ανανεώνεται έως τρεις φορές μέσα σε δέκα χρόνια από την χορήγηση της πρώτης αναστολής, για την οποία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
  • Ο συνολικός κύκλος εργασιών του αιτούντος να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου
  • Ο συνολικός κύκλος εργασιών του αιτούντος να έχει μειωθεί πάνω από το 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
  • Να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το υπουργείο Οικονομιών και τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Για το νομικά πρόσωπα, ο Ενιαίος Φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη στα ακαθάριστα έσοδα. Ως εκ τούτου το ποσό του φόρου που καταβάλλεται θα είναι μειωμένο κατά 26%.
• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...