31 Οκτ 2013

Στον «αέρα» οι μισθοί 500.000 εμποροϋπαλλήλων

Λήγει σήμερα η μετενέργεια που προβλέπεται από το νόμο για τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι μισθοί των περίπου 500 χιλιάδων εργαζομένων να βρίσκεται στον «αέρα»......
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, καλεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης με βασικό μισθό 751 ευρώ –μειωμένος κατά 13% ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι αρνητικοί.

Η ΕΣΕΕ είχε προτείνει νέο βασικό μισθό στα 751 ευρώ από 860 ευρώ, επικαλούμενη το γεγονός ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι επιβεβλημένη η μείωση των μισθών. Να σημειωθεί ότι τα 751 ευρώ ήταν ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Χτες η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας από τους οποίους επισημαίνει «Η έναρξη της μετενέργειας (από 1-11-2013) θα σημάνει την μετατροπή της συλλογικής σύμβασης σε ατομικές, ενώ πλέον για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους θα ισχύσουν τα κατώτατα όρια μισθών (€586 και €511 για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών).

Για τελευταία φορά, σας καλούμε να υπογράψουμε άμεσα νέα σύμβαση με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και σας είναι ήδη γνωστές. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουμε να εργαστούμε από κοινού για τον σχεδιασμό μίας νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης «σε λευκό χαρτί» για το εμπόριο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Προς το σκοπό αυτό, σας αποστέλλουμε σχέδιο νέας συλλογικής σύμβασης που θα ισχύσει από 1-1-2014 και επί του σχεδίου αυτού σας καλούμε σε δίμηνο κοινωνικό διάλογο.

Κύριο σκεπτικό μας είναι να ξεκινήσει ο βασικός μισθός από τα €751 για όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, δηλαδή από τα προ κρίσης επίπεδα. Από εκεί και πέρα και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρόθεσή μας είναι να επιστρέψει ο βασικός μισθός σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα των €918, όπως είχε συμφωνηθεί με την συλλογική σύμβαση εργασίας του 2011»».
Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...