24 Οκτ 2013

Ζείς Σύμφωνα Με Τις Αξίες Σου;

Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon, Ψυχολόγος
"Οι πεποιθήσεις σου γίνονται σκέψεις σου,
Οι σκέψεις σου γίνονται λέξεις σου,
Οι λέξεις σου γίνονται πράξεις σου,
Οι πράξεις σου γίνονται συνήθειες σου, .......


Οι συνήθειες σου γίνονται αξίες σου,
Οι αξίες σου γίνονται το πεπρωμένο σου"

Mahatma Gandhi

«Στέκομαι εκεί,στη μέση του δωματίου ενώ εκτελώ μηχανιστικά μια ακόμη δουλειά που «πρέπει να γίνει» και μετράω τις στιγμές μου μέσα στη μέρα που σκέφτηκα τη φράση «άντε να τελειώνουμε και μ’αυτό». Το επανέλαβα νοερά , αγανακτισμένα από το πρωί στη δουλειά μου την οποία βαριέμαι αφάνταστα, στο δρόμο για το γυρισμό αφού σχόλασα, στην ουρά που περίμενα στο σουπερ μάρκετ για να πληρώσω, μετά στο σπίτι καθώς μαγείρευα, κι ύστερα στην έξοδο μου στο ίδιο καφέ που έχω πάει τόσες φορές.
Φυσικά, δεν ζώ κάποια απερίγραπτη τραγωδία αλλά δεν μπορώ ν’αποφύγω να σκεφτώ πως η ζωή μου αφήνει μέσα μου ένα αίσθημα κενού κι ανεκπλήρωτου κι ο εαυτός μου σήμερα είναι λίγο διαφορετικός από τον άνθρωπο που θα ήθελα να είμαι. Το βασικό πρόβλημα είναι πως όλη ετούτη η γκρίνια είναι κάπως ανούσια γιατί δεν είμαι απόλυτα σίγουρη τι ακριβώς θα με εκπλήρωνε, οπότε πως είναι δυνατόν να το κυνηγήσω;»

Νιώθεις καμμιά φορά πως η ζωή σου μοιάζει σαν μια διαδικασία διεκπεραίωσης καθηκόντων που σε στερεί από κάτι ουσιαστικότερο; Πώς ενώ σ’ένα επιφανειακό επίπεδο, όλα φαίνονται να λειτουργούν, υπάρχει μέσα σου ένα κομμάτι που παλεύει να εκπληρωθεί και δεν ξέρει πως;

Εάν όντως αισθάνεσαι έτσι ίσως να μην έχεις ακόμα αναγνωρίσει ποιές είναι οι αξίες σου, ή ίσως να τις είχες αναγνωρίσει και να τις ξέχασες, απορροφημένος από τα αμέτρητα πρέπει που επιβάλλονται πάνω μας από την κοινωνία, την οικογένεια ή και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Μπορεί επίσης οι αξίες σου να χαθήκαν ανάμεσα στους φόβους σου και να μην ξέρεις πια τι είναι αυτό που θέλεις ή που φοβάσαι να θέλεις.

Όταν όμως ζούμε την ζωή μας βασιζόμενοι σε αυτό που έχει πραγματική σημασία για μας, είμαστε πιο ευτυχισμένοι και νιώθουμε εκπλήρωση. Όταν δεν έχουμε αναγνωρίσει τις αξίες μας ή ζούμε με ιδέες που δεν μας ταιριάζουν, καταφεύγουμε σε τυχαία πράγματα για να νιώσουμε γεμάτοι και το αποτέλεσμα είναι ότι καταλήγουμε να νιώθουμε άδειοι.

Αναγνωρίζοντας τις αξίες σου

Για ν’αναγνωρίσεις τις αξίες σου
Σκέψου ποιό θα ήταν το ιδανικό πρότυπο του εαυτού σου στα παρακάτω πεδία της ζωής σου.

Οικογενειακές σχέσεις:
α) Τι είδους αδερφή/αδερφός , γιός/κόρη θέλεις να είσαι;
Β) Τι είδους γονιός θα ήθελες να είσαι;Τι σχέσεις θέλεις να χτίσεις; Πώς θα αλληλεπιδρούσες με τους άλλους αν ήσουν ο ιδανικός εαυτός σου σε αυτές τις σχέσεις;

Ερωτικές/ρομαντικές σχέσεις/γάμος.
Τι είδους σύντροφος θα ήθελες να είσαι σε μια σχέση; Τι προσωπικά χαρακτηριστικά θα ήθελες να αναπτύξεις; Τι σχέση θα ήθελες να χτίσεις; Πώς θα αλληλεπιδρούσες με το σύντροφο σου εάν ήσουν ο ιδανικός εαυτός σου μέσα στη σχέση;

Καριέρα/εργασία.
Τι έχει αξία για σένα στην δουλειά σου; Τι θα έδινε περισσότερο νόημα στη δουλειά σου; Τι είδους επαγγελματίας θα ήθελες να είσαι; Ποιά προσωπικά σου χαρακτηριστικά θα ήθελες να φέρεις στην εργασία σου; Τι εργασιακές-συναδελφικές σχέσεις θα ήθελες να χτίσεις;

Προσωπική ανάπτυξη/εκπαίδευση.
Τι έχει αξία για σένα στην εκπαίδευση ή την προσωπική ανάπτυξη; Τι καινούριες δεξιότητες θα ήθελες να μάθεις; Τι γνώση θα ήθελες να κερδίσεις; Ποιό είναι το ιδανικό της προσωπικής ανάπτυξης για σένα;

Υγεία/σωματική ευεξία.
Ποιές είναι οι αξίες σου σχετικά με τη σωματική σου ευεξία; Πώς θέλεις να φροντίσεις την υγεία σου;

Σε ποιά άλλα πεδία της ζωής σου είναι σημαντικό για σένα να καθορίσεις τις αξίες σου; Άφησε τον εαυτό σου να εξερευνήσει τι είναι σημαντικό για σένα χωρίς να λογοκρίνεις τις ιδέες σου. Άλλα ενδεικτικά πεδία της ζωής σου στα οποία θα μπορούσες να αναζητήσεις τις αξίες σου είναι η κοινωνική ζωή, η διασκέδαση/αναψυχή, η αυτοπραγμάτωση, η πνευματικότητα κι ούτω καθ’εξής.

Αφού καθορίσεις τις αξίες σου στα διαφορετικά πεδία της ζωής σου, ίσως θα ήταν βοηθητικό ν’αναλογιστείς τι είναι αυτό που έχει την πρωτέυουσα σημασία για σένα αυτή τη στιγμή. Ποιά είναι προτεραιότητα σου; Τι έρχεται δεύτερο,τρίτο, τέταρτο; Δοκίμασε να ιεραρχήσεις τις απαντήσεις σου.

Τέλος, κάνε μία λίστα με τα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις σήμερα προκειμένου να τιμήσεις τις αξίες σου. Δεν είναια παραίτητο να είναι ένα μεγάλο βήμα γιατίακόμα και μια μικρή προσπάθεια/αλλαγή είναι δυνατό να σε βοηθήσει να έρθεις σ’επαφή με αυτό που έχει πραγματική σημασία για σένα.

Αποδυναμώνοντας το φόβο
Τι σ’έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα από το να ζήσεις σύμφωνα με τις αξίες σου; Ποιά είναι τα άλλοθι σου και τι φόβοι κρύβονται πίσω από αυτά;

Άρχισε διαλέγοντας εκείνο το πεδίο της ζωής σου που όρισες ως πρωτεύουσας σημασίας για σένα αυτή τη στιγμή. Γράψε τις αξίες σου κι έπειτα προσπάθησε ν’ανακαλύψεις τους φόβους σου. Ο φόβος έρχεται συχνά μασκαρεμένος ως εκλογίκευση.

«Θέλω να είμαι ένας δοτικός φίλος αλλά έχω απογοητευτεί πολλές φορές στο παρελθόν οπότε καλύτερα να είμαι επιφυλακτικός».

Οι φόβοι έρχονται συχνά ως πειστικές διακαιολογίες αλλά τελικά αυτό που κάνουν είναι να μας απομακρύνουν από τις αξίες μας. Είναι προτάσεις που λένε «ναι μεν αλλά» κι εμείς τις ακούμε πεπεισμένοι από το σοβαρό μήνυμα που μεταφέρουν.

Το να ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας δεν είναι πάντα εύκολο. Κάποιες φορές προυποθέτει τη θυσία της ασφάλειας μας. Το θέμα είναι , είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε αυτή την ασφάλεια για να πραγματοποιήσουμε μια πιο αυθεντική ζωή;

Πηγή : happymind.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...