25 Οκτ 2013

Τα εναλλακτικά σενάρια και οι κινήσεις έναντι της τρόικας

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας αλλά και υπό το φόβο των αντιδράσεων των βουλευτών η κυβέρνηση αναζητά πολιτικά ανεκτά μέτρα προκειμένου να επιδιώξει μία συμφωνία με την τρόικα που θα κλείνει τη συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού.
Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι πέφτουν και εναλλακτικά σενάρια.......για τις κινήσεις έναντι της τρόικας, η οποία αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που, χθες, είχε 20λεπτη συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με αντικείμενο αποκλειστικά την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επιδιώκει να κρατήσει ανοικτές όλες τις εναλλακτικές επιλογές του.

Σύμφωνα με το newpost.gr, από το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας τώρα, με κάποιον συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και τρόικας ως προς το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων, μέχρι το σενάριο της... καθυστέρησης των όποιων αποφάσεων τουλάχιστον μέχρι τη συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης ή ακόμη και μέχρι την άνοιξη ώστε όλα τα ζητήματα, δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ελάφρυνση του χρέους να εξεταστούν ως ένα πακέτο, σε μία προσπάθεια συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Παρά το γεγονός ότι τόσο το επιτελείο Σαμαρά όσο και το Βερολίνο απέφυγαν κάθε σχόλιο για τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, οι δηλώσεις των υπόλοιπων κοινοτικών αξιωματούχων (Μπαρόζο, Ρεν) αλλά και το κλίμα που μεταφέρουν γερμανοί πολιτικοί προς τους συνομιλητές τους στην Αθήνα δείχνουν ότι η στάση των πιστωτών έναντι της Ελλάδας παραμένει αταλάντευτη στο τρίπτυχο: διαρθρωτικές αλλαγές, νέο χρηματοδοτικό πακέτο (και άρα μνημόνιο) και μετάθεση της όποιας απόφασης για το χρέος, που πάντως δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα, σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς αναμένει από το οικονομικό επιτελείο τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επ' αυτών συμφωνεί, κατ' αρχήν, το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και, φυσικά, θεωρούνται ανεκτά για τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων.

Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο σημειακών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, που πάντως αναγνωρίζεται ότι θα πλήξουν πολλές χιλιάδες δικαιούχων.

Πάνω σε αυτά τα εναλλακτικά σενάρια αλλά και σύμφωνα και με όσα ο ίδιος διέγνωσε για τη στάση των πιστωτών κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Σαμαράς θα καθορίσει την γραμμή επί της οποίας θα γίνει και η δύσκολη, τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...