29 Οκτ 2013

5 Εκπληκτικά Οφέλη της Αγάπης και του Έρωτα

Η αγάπη και ο έρωτας είναι πανέμορφα συναισθήματα που μας γεμίζουν με χαρά και εκπλήρωση. Απ’ ότι φαίνεται όμως, έχουν ευεργετική επίδραση και στην υγεία μας! Συγκεκριμένα.......

1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με έρευνες, τα ευτυχισμένα ζευγάρια που λύνουν τις διαφορές τους με θετικό τρόπο έχουν πιο λειτουργικά ανοσιοποιητικά συστήματα από εκείνα που επιδεικνύουν αρνητικές συμπεριφορές στις διαφωνίες τους. Επίσης, στα ζευγάρια στα οποία υπάρχει έντονο άγχος απόρριψης και που ο ένας οι ή και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι δεν αγαπιούνται από τον σύντροφο τους, έχουν παρατηρηθεί υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης- της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες- καθώς και 11-20% λιγότερα Τ λεμφοκύτταρα , τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

Μία θετική, ευτυχισμένη σχέση μπορεί να κάνει τις πληγές να γιατρευτούν γρηγορότερα, προτείνει μια άλλη έρευνα στο Ohio State University Medical Center. Εκεί οι ερευνηνητές προκάλεσαν σε παντρεμένα ζευγάρια πληγές από φουσκάλες. Οι πληγές επουλώθηκαν γρηγορότερα στους συζύγους που είχαν μια ζεστή αλληλεπίδραση μεταξύ τους σε σχέση με αυτούς στους οποίους υπήρχε ψυχρότητα ή εχθρικότητα.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη συχνότητα της ερωτικής επαφής και στο πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό μα ς σύστημα. Συγκεκριμένα, άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 30% υψηλότερη ανοσοσφαιρίνη Α από άτομα που δεν είχαν καθόλου ερωτικές επαφές. Παρ’όλα αυτά, άτομα που είχαν ερωτική επαφή περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα φαίνεται ότι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης.

2. Βελτιώνουν την ψυχική υγεία και μειώνουν το στρες.
Όταν αγαπάμε και νιώθουμε ότι αγαπιόμαστε, νιώθουμε σα να πετάμε στα σύννεφα. Είναι αναπόφευκτο να συνδέουμε την αγάπη με την ευτυχία κι απ’οτι φαίνεται υπάρχει και επιστημονική εξήγηση γι’αυτό. Σύμφωνα με έρευνα, όταν οι συμμετέχοντες κοιτούσαν φωτογραφίες ανθρώπων που αγαπούν βαθιά, είχαν μια αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους, η οποία σχετίζεται με την αισιοδοξία, την ζωτικότητα και την αίσθηση ευεξίας.

Η αγάπη μειώνει και το στρες: τα φιλιά, οι αγκαλιές, το κράτημα του χεριού ή απλά και μόνο το να κοιτάμε το αγαπημένο μας πρόσωπο, ενεργοποιεί την ορμόνη οξυτοκίνη στο αίμα η οποία παρεμποδίζει την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Οι σχέσεις αγάπης μειώνουν εν γένει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και την κατάθλιψη και αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα, βελτιώνοντας έτσι την ψυχική μας υγεία κι εσωτερική ισορροπία.

3. Ενδυναμώνουν την καρδιά
Ένας χαρούμενος, υγιής γάμος κρατάει μακρυά την στηθάγχη και το έλκος, ειδικά για τους άντρες. Ειδικότερα οι άντρες που νιώθουν υποστήριξη και αγάπη από τη γυναίκα τους, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν στηθάγχη ακόμα κι αν υπάρχουν κι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως υψηλή πίεση.

Παρομοίως μια μελέτη σε 8000 άνδρες βρήκε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες ν’αναπτύξουν έλκος εάν:

Έχουν οικογενειακά προβλήματα

Αισθάνονται ότι η γυναίκα τους δεν τους αγαπά και δεν τους υποστηρίζει

Καταπιέζουν και κρατούν το θυμό μέσα τους
Επίσης, η αγκαλιά βοηθά επιβεβαιωμένα στη μείωση της πίεσης και αυξάνει την οξυτοκίνη, η οποία όπως είπαμε μας χαλαρώνει και δημιουργεί συναισθήματα ευχαρίστησης. Είναι σημαντικό να πούμε, ότι όσο πιο πολύ αγκαλιαζόμαστε τόσο το καλύτερο, τόσο αποτελεματικότερα ρυθμίζεται η πίεση μας και τόσο πιο πολύ χαλαρώνουμε!

4. Μειώνουν την αίσθηση του πόνου
Λένε πως η αγάπη πονάει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί και να βελτιώνει τον πόνο! Σύμφωνα με μία σχετικά πρόσφατη έρευνα, η αίσθηση του πόνου μειώνεται όταν κρατάμε το χέρι του συντρόφου μας. Οι ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους οι οποίοι υποβάλλονταν σε ήπια ηλεκτροσόκ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν οι συμμετέχοντες κρατούσαν το χέρι κάποιου βελτιώνονταν η αίσθηση και η αντίληψη του πόνου. 

 Όταν μάλιστα, οι γυναίκες κρατούσαν το χέρι του συντρόφου τους, η αίσθηση του πόνου μειώνονταν ακόμη περισσότερο. Πέρα από το κράτημα του χεριού, η ίδια μελέτη έδειξε πως ακόμα και το να κοιτάει κανείς τη φωτογραφία του αγαπημένου προσώπου, μπορεί να βοηθήσει στην αντίληψη του πόνου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ίσως να είναι πιο αποτελεσματική από την παρουσία του συντρόφου, μάλλον γιατι τα αγαπημένα πρόσωπα διαφέρουν στην ικανότητα τους να προσφέρουν υποστήριξη.

5. Βοηθούν στη μακροζωία
Τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας, ειδικά όταν βρίσκονται σε μία υγιή,ισορροπημένη σχέση. Συγκεκριμένα, ο γάμος βοηθά τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, το Alzheimer’s καθώς και άλλα χρονικά νοσήματα.

Αλλά εάν είσαι μόνος/η:

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί μια βραδιά με φίλους έχει επίσης ισχυρά οφέλη:

Μια δεκάχρονη έρευνα 1500 ατόμων άνω των 70 βρήκε ότι αυτοί που έχουν πιο δυνατές φιλίες ζούν περισσότερο από τα άτομα με λιγότερους φίλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι οι φίλοι μας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη ή μας παροτρύνουν ν’αρχίσουμε κάποιες καλές συνήθειες όπως π.χ άσκηση.
Πηγή : happymind
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...