15 Αυγ 2011

Περί της θεομητορικής εορτής, της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μία από της μεγαλύτερες εορτές της Ορθόδοξης Πίστης μας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς ονομάζεται «Πάσχα του καλοκαιριού». Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Παναγία ....πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό Της, πήγε και προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών. Ετοιμάστηκε ενώ φρόντισε να αναφέρει το γεγονός στους Αποστόλους.

Κατά την ημέρα της κοίμησής Της όμως δεν ευρίσκονταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα. Συναίβει το εξής γεγονός... Μια νεφέλη τους πήρε και τους έφερε κοντά Της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος.

Η Παναγία Ανελήφθη στους ουρανούς. Κατά την παράδοση, η χρονική περίοδος νηστείας για τη συγκεκριμένη εορτή, καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους, εκείνη πριν την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού και εκείνη πριν της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καταλύεται το ψάρι. Κατά τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός κι αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.

Φυσικά οι πιστοί δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως νηστεία πρέπει να διέπει και την ψυχή και το πνεύμα. Η Παναγία μας η ΜΑΝΑ όλων μας είναι η μέγιστη Μεσίτριά μας στον Χριστό μας.

Ας Την τιμούμε και 'μεις ουσιαστικώς λοιπόν με την συμμετοχή μας τόσο στις Παρακλήσεις που γίνονται στους Ι.Ναούς από της 1ης Αυγούστου εώς και την παραμονή της 15ης Αυγούστου, σύμφωνα με το Νέο Ημερολόγιο, όσο και με την προσωπική μας προσευχή σε συνδυασμό με την νηστεία που προαναφέραμε..

Χρόνια Πολλά λοιπόν και Καλή Παναγιά!!!
Πηγη agioritikovima.gr  
Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...