29 Αυγ 2011

Πιο αναγκαία από ποτέ η υλοποίηση καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα


Πίσω από τα γεγονότα τρέχει για μια ακόμη φορά το ΥΠΠΟΤ, με αφορμή τον καταδυτικό τουρισμό, με τα μεγέθη του για την φετινή περίοδο να υπαγορεύουν την άμεση υλοποίηση των καταδυτικών πάρκων, που έχει εδώ και καιρό...
υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του τουρισμού. Μέχρι σήμερα πάνω από 120.000 τουρίστες δύτες έχουν βουτήξει στις ελληνικές θάλασσες, ενώ για ολόκληρη την τουριστική περίοδο αυτό το νούμερο θα ξεπεράσει τις 250.000, που μαζί με τις οικογένειες τους έρχονται να απολαύσουν τις ομορφιές της πατρίδας μας.
Να τονιστεί ότι για πρώτη φορά η χώρα μας καταγράφει τέτοια νούμερα στις αφίξεις τουριστών αποκλειστικά για καταδύσεις, ενδεικτικό της δυναμικής του ελληνικού θαλάσσιου πλούτου, που αν αξιοποιηθεί θα αποφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Σε μια αγορά που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, οι μεγάλοι σκόπελοι για την ανάπτυξη και ευόδωση επενδύσεων και στο μέτωπο του καταδυτικού τουρισμού ακούν στο όνομα Χωροταξικό και Αρχαιολογία. Αίτημα του κλάδου παραμένει η δημιουργία καταδυτικών πάρκων, προστατευμένων δηλαδή θαλάσσιων εκτάσεων, κλειστών σε κάθε άλλη δραστηριότητα εκτός των καταδύσεων αναψυχής και της επιστημονικής έρευνας, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη και στο υποθαλάσσιο περιβάλλον. Το ΥΠΠΟΤ εδώ και ένα περίπου εξάμηνο είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει στη βουλή νομοσχέδιο για τα καταδυτικά πάρκα, αλλά κάτι οι αλλαγές στο υπουργείο θαλάσσιων μεταφορών, κάτι οι συγκρούσεις αρμοδιοτήτων… κόλησαν στο βυθό όποιες ανακοινώσεις για την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού.
Στην Ευρώπη οι φανατικοί του καταδυτικού τουρισμού ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια, με το 70% των εν λόγω τουριστών να επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για να κάνουν το χόμπι τους (Αίγυπτο, Μάλτα, Ισπανία, Τυνησία, Κροατία και Τουρκία). Ενδεικτικό του υψηλού οικονομικού κύρους αυτών των τουριστών, είναι το γεγονός ότι κατά μέσο όρο πραγματοποιούν 7 με 10 διανυκτερεύσεις και η μέση ημερήσια δαπάνη τους ξεπερνάει τα 400 ευρώ.

Συντάκτης: LTCnews.gr Κώστας Χαλκιαδάκης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...