29 Αυγ 2011

Τι ισχύει από Σεπτέμβριο για το ΦΠΑ εστίασης


ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στην εστίαση αλλά και στα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν πρωινό, ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου, παρά τις αντιδράσεις της αγοράς.
Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων ...
οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).
Όσον αφορά στις τουριστικές υπηρεσίες, ο υπολογισμός του συντελεστή θα γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Ο υπολογισμός αυτός αφορά τις τουριστικές υπηρεσίες που παρέχονται τόσο σε ξένους όσο και σε Έλληνες. Επίσης, γίνεται σαφές ότι τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13% παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση. Ωστόσο, η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%).
Είναι αυτονόητο ότι στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
Τέλος, τονίζεται ότι το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).
Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο του Υπουργείου Οικονομικών

Συντάκτης: LTCnews.gr Νίκος Φιλιππίδης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...