30 Αυγ 2011

Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος

Προς τη σύσταση ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται από τα 3/5 της Βουλής και θα αναλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων αλλά και ....
των πολιτικών προσώπων.
Η ανεξάρτητη Αρχή, που δεν θα έχει καμία σχέση με την υφιστάμενη επιτροπή ελέγχου του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση για το πολιτικό χρήμα, την οποία θα δώσει σύντομα προς διαβούλευση στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, θα διαθέτει ισχυρό υποστηρικτικό μηχανισμό. Μεταξύ άλλων, θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου των βιβλίων των πολιτικών κομμάτων, να παρακολουθεί τη διαδρομή του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, να ανοίγει και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς κομμάτων και φυσικών προσώπων εις βάρος των οποίων υπάρχουν υπόνοιες για παράνομες χρηματοδοτήσεις, να ελέγχει τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, να αποτιμά ακόμη και το κόστος των προεκλογικών συγκεντρώσεων και των διαφημιστικών σποτ και να ανακαλύπτει τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων μέσα από τον αναδρομικό επανέλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Σημειώνεται ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, περιλαμβάνει 70 ρυθμίσεις, οι οποίες από κοινού με το νέο σύστημα ανάδειξης των βουλευτών αλλάζουν άρδην τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρας μας.
Μεταξύ των 70 αλλαγών, περιλαμβάνονται, κατ΄ αρχάς, η μείωση του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων (τακτική, εκλογική και για χρηματοδότηση επιμορφωτικών λόγους) κατά 20% ή 25%, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβουν οι εκπρόσωποι της Διακομματικής Επιτροπής.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι αλλαγές να τεθούν υπό την άμεση έγκριση του λαού με δημοψήφισμα τον προσεχή Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.
Μετά τις αλλαγές τα πολιτικά κόμματα θα υποχρεούνται ταυτόχρονα να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, να γνωστοποιούν όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους, να αναρτούν σε ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων τους χρηματοδότες τους, να διακινούν όλα τα ποσά τους μέσω ειδικού τραπεζικού λογαριασμού και να αντικαταστήσουν τα «περιβόητα κουπόνια» με αποδείξεις θεωρημένες από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
Από την άλλη πλευρά, δεν θα μειωθεί μόνο η κρατική χρηματοδότηση, αλλά θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ποσών που δικαιούται από το κράτος κάθε κόμμα. Έτσι, η χρηματοδότηση των κομμάτων δεν θα εξαρτάται μόνον από τα ποσοστά που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές, αλλά και από τα ίδια έσοδα τα οποία διασφαλίζουν. Δηλαδή, τα κόμματα που έχουν αυξημένα έσοδα από τα μέλη και τους οπαδούς τους, που σημαίνει ότι έχουν αυξημένη πρόσβαση στην κοινωνία, θα λαμβάνουν υψηλότερη χρηματοδότηση. Θα υπάρχει επιπλέον ρητή διάταξη ότι το κράτος δεν θα αναλάβει σε καμία περίπτωση την εξόφληση, έστω και μέρους, των δανείων τους. Τέλος τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα υποχρεούνται να αναρτούν στο Διαδίκτυο τα έσοδα και τις δαπάνες τους κατά την προεκλογική περίοδο, που θα ελέγχονται από την ανεξάρτητη Αρχή για το πολιτικό χρήμα.
Πηγη : tvxs.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...