29 Αυγ 2011

Ο «γάμος» Alpha - Eurobank δημιουργεί τράπεζα-κολοσσό


Στο 1,75 δισ. ευρώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ θα καλύψει το Κατάρ
Μία τράπεζα κολοσσός γεννιέται με τη συγχώνευση των δύο ελληνικών τραπεζών Alpha και Eurobank και την εισροή ξένων κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ από το κρατικό fund του Κατάρ, η οποία θα αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά», σήμερα μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών τους συμβουλίων που ξεκινούν στις 9.30 π.μ. με σκοπό την έγκριση της συνένωσης. Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ στην Alpha Bank, συμμετέχει με περίπου 4,75%.
Το νέο σχήμα και η τοποθέτηση του στρατηγικού επενδυτή θα.......
πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, συνολικών κεφαλαίων 1,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζίτη στο Reuters, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα είναι ύψους 1,25 δισ. ευρώ και το μετατρέψιμο ομολογιακό που θα καλύψει το Κατάρ θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση των αναλυτικών στοιχείων της συγχώνευσης σήμερα το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη δυναμική στον κλάδο και τη χρηματιστηριακή αγορά στην οποία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες οι τραπεζικές μετοχές είναι σε ελεύθερη πτώση. Κυρίως όμως, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Ευσεβής πόθος
Έτσι, ξεκινούν οι πολυπόθητες, από την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες, συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αλλά και η εισροή ξένων κεφαλαίων που ήταν ο ευσεβής πόθος της τρόικας. Η συνένωση της Alpha με τη Eurobank, χαρακτηρίζεται μάλιστα, ως η πρώτη μετα-μνημονιακή ξένη άμεση επένδυση στη χώρα.
Ιστορικά, το Κατάρ επιλέγει επενδύσεις που διαβλέπει ότι με την ενίσχυση κεφαλαίων έχουν προοπτικές ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα είχε τοποθετήσει κεφάλαια τόσο στη βρετανική «Barclays» όσο και στην ελβετική «Credit Suisse». Η πρόθεση του Κατάρ να επενδύσει, κρίνεται δε στη συγκεκριμένη εγχώρια οικονομική και ευρωπαϊκή συγκυρία, ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τόσο με το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (rollover) όσο και με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες θα βρεθούν σε ένα στενό κλοιό. Οι δύο αυτές παράμετροι ενδέχεται να καθυστερήσουν λίγο την έναρξη και την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.
Μετοχική Σύνθεση
Η μετοχική σύνθεση μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο θα φέρει το Κατάρ με ποσοστό μεταξύ 18%-20%, την οικογένεια Λάτση με 13%-15% και την οικογένεια Κωστόπουλου με 3%-5%.
Σήμερα, η οικογένεια Κωστόπουλου στην Alpha Bank κατέχει το 9%, το 11% της τράπεζας έχουν Ελληνες θεσμικοί επενδυτές, 33% ξένοι θεσμικοί και το 47% ξένοι και Ελληνες ιδιώτες.
Στη Eurobank, η οικογένεια Λάτση κατέχει το 44,8%, 7,7% έχουν άλλα νομικά πρόσωπα, το ποσοστό των θεσμικών φτάνει το 23,2% και οι ιδιώτες έχουν 24,2%.
Η νέα τράπεζα
Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ και η 25η στην Ευρώπη.
Οι συνολικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και οι συνολικές της χορηγήσεις φτάνουν τα 105,8 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, τα καταστήματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 924 και το δίκτυο των δύο τραπεζών στη Νέα Ευρώπη, αριθμεί 1.710 καταστήματα.
Η Alpha Bank έχει επενδύσει στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Αλβανία και στα Σκόπια.
Η Eurobank βρίσκεται επίσης στην Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία, αλλά και στην Τουρκία, την Ουκρανία και την Πολωνία.
Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργηθούν, θα είναι πολύ σημαντικές για την αναπτυξιακή τους πορεία, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
Ο δείκτης κύριων βασικών κεφαλαίων του νέου σχήματος θα είναι στο 11,2% συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών κεφαλαίων ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Deutsche Bank και 9,1% χωρίς τις προνομιούχες μετοχές. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Deutsche Bank, η αξία των συνεργιών ανέρχεται σε 891 εκατ. ευρώ και η αξία των συνεργιών ως ποσοστό επί της κεφαλαιοποίησής τους, θα ανέρχεται στο 36%.
Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις υπολογίζεται από διεθνείς αναλυτές στο 125%. Η συνολική τους έκθεση σε ομόλογα σε περίπου 14,2 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης
Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργηθούν, θα είναι πολύ σημαντικές για την αναπτυξιακή τους πορεία, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
Ο δείκτης κυρίων βασικών κεφαλαίων του νέου σχήματος θα είναι στο 11,2% συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών κεφαλαίων ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Deutsche Bank και 9,1% χωρίς τις προνομιούχες μετοχές. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Deutsche Bank, η αξία των συνεργιών ανέρχεται σε 891 εκατ. ευρώ και η αξία των συνεργιών ως ποσοστό επί της κεφαλαιοποίησής τους, θα ανέρχεται στο 36%.
Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις υπολογίζεται από διεθνείς αναλυτές στο 125%. Η συνολική τους έκθεση σε ομόλογα σε περίπου 14,2 δισ. ευρώ.
Το μάνατζμεντ
Η διοικητική ομάδα θα αποτελείται από πέντε ανώτατα στελέχη της κάθε μίας τράπεζας, ενώ εκτελεστικός πρόεδρος του νέου σχήματος έχει αποφασιστεί να παραμείνει ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο σχήμα θα έχει δύο διευθύνοντες συμβούλους, δηλαδή ο κ. Νικ. Νανόπουλος από την Eurobank και ο κ. Δημ. Ματζούνης. Οι δύο διοικήσεις, με την κίνηση για συγχώνευση εν μέσω της χειρότερης κρίσης, απέδειξαν ότι το συμφέρον των δύο τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας είναι πάνω από τις «καρέκλες» και τυχόν ανταγωνισμούς που είχαν όταν διοικούσαν ανταγωνιστικές τράπεζες σε ένα αναπτυξιακό ευρωπαϊκό και εγχώριο περιβάλλον.
Στοιχεία
Οι συνολικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και οι συνολικές της χορηγήσεις φτάνουν τα 105,8 δισ. ευρώ.
Αθροιστικά, τα καταστήματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 924 και το δίκτυο των δύο τραπεζών στη Νέα Ευρώπη, αριθμεί 1.710 καταστήματα.
Ο δείκτης κυρίων βασικών κεφαλαίων του νέου σχήματος θα είναι στο 11,2% συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών κεφαλαίων ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Deutsche Bank και 9,1% χωρίς τις προνομιούχες μετοχές.
Σήμερα, η οικογένεια Κωστόπουλου στην Alpha Bank κατέχει το 9%, το 11% της τράπεζας έχουν Ελληνες θεσμικοί επενδυτές, 33% ξένοι θεσμικοί και το 47% ξένοι και Ελληνες ιδιώτες.
Στη Eurobank, η οικογένεια Λάτση κατέχει το 44,8%, 7,7% έχουν άλλα νομικά πρόσωπα, το ποσοστό των θεσμικών φτάνει το 23,2% και οι ιδιώτες έχουν 24,2%.
Της Ελένης Κομίνη
Πηγη : imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...