28 Αυγ 2011

Οδηγίες για ανεύρεση φοιτητικής στέγης


Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια, αύριο Δευτέρα (29 Αυγούστου), θα ξεκινήσει και το «κυνήγι» για την εξεύρεση στέγης των νέων φοιτητών, που θα εισαχθούν σε....
σχολή μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Ήδη αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε ποια πόλη και σχολή έχουν περάσει και έχουν αρχίσει από νωρίς την αναζήτηση σπιτιού.

Ωστόσο κάτι τόσο απλό, μπορεί να εξελιχθεί σε Γολγοθά, αφού οι παγίδες είναι πολλές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κτηματομεσιτών Αττικής- Αθηνών, Ιωάννη Ρεβύθη, οι νέοι φοιτητές πηγαίνοντας στην πόλη που βρίσκεται η σχολή, στην οποία έχουν περάσει, θα πρέπει να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού και την γειτονία, σε σχέση με την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σουπερμάρκετ και στη σχολή τους.

Επιπλέον θα πρέπει να ελέγχουν τα σπίτια για τυχόν βλάβες και να προσέχουν τις συμβάσεις που υπογράφουν με τους ιδιοκτήτες, για όρους που δεν συμφωνούν με αυτούς, αλλά και για το χρόνο μίσθωσης.

Ένα άλλο σημείο που υπογραμμίζει είναι ότι τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.

Πάντως όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρεβύθης τα ενοίκια φέτος, σε ό,τι αφορά την Αττική, θα είναι φθηνότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιάς, καθώς οι κτηματομεσίτες εκτιμούν πως λόγω της κρίσης θα μετακινηθούν λιγότεροι νέοι για σπουδές σε άλλες πόλεις.

Συμβουλές για την ανεύρεση κατοικίας στους φοιτητές, δίνει και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το οποίο επισημαίνει τις «παγίδες» που κρύβει η ενοικίαση ενός σπιτιού.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν, τονίζει, οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και εάν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται, ενώ η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Όσον αφορά το ενοίκιο, αυτό καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής, ενώ η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα του ακινήτου, επισημαίνει ότι ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση. Έτσι, μπορεί να διεκδικήσει να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κλπ), να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προκαλούνται, στο σπίτι, στο πλαίσιο της συνηθισμένης, χρήσης. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές που προκαλούνται λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.

Τέλος ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε, ενώ από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

Στο μεταξύ για τους φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το πανεπιστήμιο μέσω της ιστοσελίδας του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dps.web.auth.gr, παρέχει βοήθεια σε πρωτοετείς και μη φοιτητές για την εξεύρεση στέγης.

Μάλιστα, στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, οι φοιτητές θα μπορούν να δουν ακριβώς πού βρίσκεται το σπίτι της προτίμησής τους, μέσω του googlemap, που θα ενσωματωθεί στην εφαρμογή.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων του κάθε διαμερίσματος, ενώ θα παρέχονται και πληροφορίες για το πόσα δρομολόγια λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) συνδέουν το σπίτι με το πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Β. Ελλάδας Νίκος Δίγκας- Χαρδαλιάς», μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τονίζει ότι οι τιμές των σπιτιών είναι «ιδιαίτερα συμπιεσμένες». «Ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής μπορεί να εξασφαλίσει τη διαμονή του σε ακίνητο με τιμή, ακόμα και κάτω των 150 ευρώ», λέει και σημειώνει πως «θα ήταν φαιδρό προ πενταετίας να μίλαγε κανείς για φοιτητική διαμονή, με το κόστος της να διαμορφώνεται σε ποσό κάτω των 350 ευρώ».
Πηγη : real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...